2021, január 15, péntek.

Közösségi erő és kifogyhatatlan dalszeretet

Aki énekel, az nem magára gondol elsősorban – hangzott el az aranydiplomás gyergyó­szent­mik­lósi Szent Miklós Kamara­együttes megalakulásának 20 éves évfordulóját ünneplő szom­bati hangversenyen. Az ünnepi műsor keretében – a város kórusai mellett – két magyarországi testvérdalárda is énekkel és aján­dékokkal köszöntötte a Szent Mik­lós Kamaraegyüttest, a születésnapi hangulatról pedig a Gyer­gyó­szent­miklósi Fú­vós­zenekar gondoskodott. Kol­csár Árpád, az ünnepelt kórus karnagya lapunknak megjegyezte: felemelő pillanatokban részesülhettek és örömmel folytatják a munkát.

Fúvószenekar kíséretében vonultak fel a kórusok. Ünnepi hangulat
Fúvószenekar kíséretében vonultak fel a kórusok. Ünnepi hangulat

[dropcap]É[/dropcap]nekhang és muzsikaszó törte meg a szombat délutáni csendet Gyergyószent­mik­ló­son, az ünnepségen részt vevő kórusok tagjai, a Gyer­gyó­szent­miklósi Fúvószenekar kíséretében vonultak végig a városon. A Szent Miklós-templomban Boldizsár Ferenc lelkész megszentelte a húszéves kórus zászlaját, megjegyezve: amikor már elvesztenénk a reményt, mindig segítenek az énekükkel.

Az ünnep előkészület a folytatáshoz
Telt ház fogadta a művelődési házban tartott gálaműsort, az ünnepelt dalárda mellett a Gyer­gyó­szentmiklósi Ipartestület Férfikara, a Domokos Pál Péter Dalkör Női Kar, a Szegedi Vox Nova Kórus és a Törökbálinti Cantabile Kórus is hozzájárult énekével az ünnephez.
– Büszkék lehetünk a kórusainkra – jelentette ki Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós alpolgármestere, majd a dalárdákban fellelhető közösségi erő fontosságát hangsúlyozta.
Fodor Csaba, a Szent Miklós Kamaraegyüttes elnöke kifejtette, az ünnepi pillanatok mintegy előkészületet biztosítanak a folytatáshoz, hangsúlyozva: a szólamok összecsengésének örömét csak az ismerheti igazán, akinek már része volt benne.
A testvérkórusok – és nemcsak – biztató szavakkal, és ajándékokkal köszöntötték a Szent Miklós Kamaraegyüttest, a házigazdák pedig mindenkori segítőiknek, támogatóiknak mondtak köszönetet.

A dal nem ér véget, folytatják a munkát
Kolcsár Árpád 2003-tól látja el a kórus karnagyi feladatait, mint lapunknak kifejtette: a szakmai kielégülés mellett, lelki felüdülést nyújt a munka. – Felemelő volt, ahogy a kórusok felkészültek az eseményre, igazán torokszorongató érzéseket váltottak ki belőlünk – jegyezte meg Kolcsár, rámutatva: továbbra is folytatni kívánják tevékenységüket, sőt új tagok jelentkezését is várják. – Bárkit szívesen látunk, akinek örömet okoz az éneklés – mondta.
A Szent Miklós Kamaraegyüttes 1995-ben alakult Páll Ibolya zenetanárnő kezdeményezésére, a dalárda első karnagya – egészen 2000-ig – Petres Csaba zenetanár, zeneszerző volt. Ekkor hároméves szünet következett a kórus életében, majd 2003-ban Kolcsár Árpád vette át az énekcsoport vezetését. Ez év április 25-én, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének országos minősítő hangversenyén a Szent Miklós Kamaraegyüttes arany fokozatban részesült.

Kertész László

Kapcsolódó cikkek:

14,312RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb