Közösségformálás az alkotás jegyében

Kiállítással zárták a Borsos Miklós Alkotótábort

507

Aki részt vesz a Borsos Miklós Alkotótáborban, nehezen kerüli el, hogy ne művész legyen belőle – fogalmazott a Szárhegyen tartott huszonötödik tábor zárókiállításán Balázs József festőművész, az esemény művészeti vezetője. Huszonnégy gyermek részvételével zajlott a negyed évszázadot megért alkotótábor, akik között nemcsak gyergyóiakat, hanem magyarországiakat is találhattunk. Rámutattak, az elmúlt huszonöt év folytatásra kötelezi a szervezőket, a cél pedig változatlan marad: lehetőséget biztosítani a gyermekeknek az alkotásra, nem feledkezve meg a kapcsolatépítés, illetve a közösségi élmény fontosságáról sem.

Balázs József festőművész. Köszönti a művészpalántákat Fotók: Kertész László

Negyed évszázada a gyer­gyó­csomafalvi Borsos Mik­lós Művészetéért Alapítvány minden évben megszervezi alkotótáborát, ahol 10–14 éves gyermekek alkotnak, barátkoznak. A tegnapi táborzárón Bancsi Edit, a tevékenység koordinátora rámutatott: Mátyás, az igazságos témában adták le alkotásaikat a gyermekek, a munka mellett azonban a közösségi élményt is nagyon fontosnak tartották, ezért kirándulásokat szerveztek, Sikó Dorottya vezetésével pedig különböző játékokon vettek részt a táborozók.
Bíró Zsuzsánna rajztanár megjegyezte, a kiállított munkák csak egy töredékét képezik a táborban született alkotásoknak, majd napokra lebontva mutatta be, hogy mivel foglalkoztak a gyermekek a megyei önkormányzat által támogatott tevékenység során. A pedagógus külön ki is emelt egy alkotást, amelyet három táborozó, a természetben talált eszközökkel, például virágszirom és téglapor segítségével készített.


– A közösségformáló erő éltette huszonöt éven keresztül a tábort, az a tény, hogy akik itt megfordultak, mindig visszavágytak – fogalmazott a szervező Borsos Miklós Művészetéért Alapítvány elnöke, Borsos Géza.
A záróeseményen díjakat és érdemokleveleket adtak át, Balázs József festőművész eszmei útravalóval tarisznyálta fel a gyermekeket, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ igazgatója, Kolcsár Béla pedig megjegyezte: reméli, hogy a jelen lévő gyermekek, sikeres képzőművészekként visszatérnek majd, és részt vesznek az intézmény művésztelepein.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.