Közösségépítés hagyományaink átadásával

IV. Székelyföldi Gyógynövénynap

52

A IV. Székelyföldi Gyógynövénynapot holnap tartják a Böjte Csaba ferences szerzetes által létrehozott csíksomlyói Szent István Otthon közösségi kertjében. A Mária-kertként ismert helyen szervezett rendezvény célja a gyógynövények népszerűsítése mellett a közösségépítés és népi hagyományok ápolása.

 

Barabás Emőke

Balázs Melinda Erzsébet a csíksomlyói Szent István Otthon vezetője a rendezvény főszervezője. Az ő gondjaiban van a Mária-kert és ő tölti be a Székely Herbárium Egyesület alelnöki tisztségét is. A Hargita Népe kérdéseire válaszolva elmondta, az első gyógynövényeket férje fedezte fel a kert hátsó részében, miközben veteményeskert létrehozásán szorgoskodtak a szükséges retek és zöldhagyma megtermeléséért. Először a levendulát, az izsópot és a boldogasszony tenyerét tudták azonosítani, majd esztétikai értékükért kezdték szaporítani. Ennek hírére megjelent a kertben dr. Csedő Károly professzor, a Marosvásárhelyi Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem Gyógyszertudományi Karának korábbi dékánja, aki Macalik Ernő biológussal együttműködve újabb növényeket telepített a kertbe, kísérleti céllal. Közben kiderült, hogy a kertnek lúgos földje van, az azt körülvevő savas közeggel ellentétben.

illusztráció: Freepik.com

A további gyógynövények felismerése a kertben és a somlyói oldalból való telepítése részben Szabó Györgynek (a Gyuri bácsi néven is ismert bükki füvesembernek) köszönhető: Gyuri bácsi 2010-ben látogatta meg először a kertet, azóta két szecskálógépet is adományozott, hogy megkönnyítse a gyógynövények feldolgozását.
– Gyuri bácsi azt mondja, hogy a gyerekei vagyunk és én vagyok a második fogadott lánya, akit megtanított gyógynövénykeverékei készítésére – nyilatkozta lapunknak Balázs Melinda.
Burista Csilla, Csíkszereda városi főkertésze is önkéntesként segíti tudásával a kert működését, 2010 őszén már növelték az ágyások felületét, kalász formájúra alakították, és minden ágyásba 575 tő növényt ültettek. 2010 karácsonyára további segítségként a ferences atyák Kájoni Herbáriumát ajándékozták a közösségnek. Ez a XVII. századból származó kötet volt a kolostor gyógynövényes könyve.
– Minden betegségre van egy recept benne, ezeken mi finomítottunk – fűzte hozzá.
Jelenleg nem értékesítik ezeket a gyógynövényeket, hanem a gyerekek teafogyasztását fedezik belőle, valamint teakeverékekkel szokták megajándékozni a támogatóikat.
– Az értékesítésről akkor lehet majd szó, mikor lesz erre egy csapat, aki a gyerekek közül kerül majd ki – mondta a kert gondnoka.
Az első gyógynövényfesztivál Szabó Gyuri bácsi biztatására született három évvel ezelőtt, a tavalyi, harmadik alkalommal megszervezett fesztiválon már 1500–2000 között volt a rendezvény résztvevőinek száma.
– Ha ezzel a fesztivállal lelkesítést, tüzet, szikrát tudunk helyezni az emberek szívébe, amit majd parázzsá szítanak és továbbadnak, akkor ez már számunkra nagy áldás – fogalmazta meg Balázs Melinda zárógondolatként.
A holnapi rendezvényen erdélyi es anyaországi gyógynövényszakértők, -kutatók és természetgyó-
gyászok előadásai mellett a székelyföldi gyógynövényes családi gazdaságok kiállításai is helyet kapnak, Kovászna és Maros megyéből is érkeznek kiállítók.
A rendezvényt a Hargita néptáncegyüttes nyitja meg táncaival 15:30-kor, bevonva a közönséget is, csatlakozva ezzel a Székely Népviselet Napja kezdeményezéshez. Böjte Csaba Ferenc-rendi szerzetes köszöntője hangzik el ezután, melyet Macalik Ernő biológus, gyógynövényszakértő A galenusi készítmények helye a terápiák rendszerében című előadása követ. Szabó György bükki füvesember is felszólal az egészségmegőrzés, babavárás témájában. Ezt követi Flórián Albert, a Székely Herbárium Egyesület elnöke beszéde. Fráter Erzsébet biológus A biblia növényei címmel tart előadást, majd dr. Csomai Zita orvos-természetgyógyász, életmód-tanácsadó és terapeuta A rákbetegség megelőzése és kiegészítő kezelése gyógynövényekkel című értekezésével zárja az előadássorozatot. A Dalok és táncok, gyermek tánc- és énekegyüttesek bemutatója követi a konferenciát a Szent Ferenc Alapítvány gyermekei előadásában. Később fellép a Role zenekar. Ezekkel párhuzamosan a különböző gyógynövényporták kiállításait és vásárát tekintheti meg az odalátogató, vagy bekapcsolódhat a Pajta gyermekfoglalkozásokba. A rendezvényt bográcsos vacsora és hagyománytűz-gyújtás zárja. Műsorvezetők: Szabó Éva, Erdélyi Magyar Televízió és Kelemen Gabriella, házigazda a Szent István Otthon apraja-nagyja. A rendezvény minden látogató számára ingyenes.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek