2021, január 24, vasárnap.
custom_html_banner1

Közösség, alkotás, értékmentés

A gyapjú feldolgozásának folyamatait tanulták egy évig különböző generációk Gyergyó­szent­miklóson és a Gyergyóditró községhez tartozó Orotván. Az elkészült munkákat május 10-én, pénteken mutatták meg a nagyközönségnek a gyergyó­szent­miklósi Tarisznyás Márton Múzeumban.

Egy év termése. Jó úton haladnak Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Új kapcsolatok kialakítása, közösségépítés, a széteső kézművestársadalom összehozása, valamint a régi idők tudásának átadása volt a célja az egy éven át tartó pályázati programnak, amelyet az Emberi Erőforrások Támogatáskezelő Csoóri Sándor Alap programja finanszírozott. A projektet a Portéka Egyesület szervezte több kézművessel karöltve, megismertetve a résztvevőkkel az alkotás örömét: a szövés, a nemezelés és a növényi festés rejtelmeit, szépségeit tanulhatták meg.
Páll Etelka, a Portéka Egyesület vezetője az átélt élményekről mesélt, és elmondta: a résztvevők az alkotás örömének „vírusát” hordozva átadták azt családtagjaiknak is, így alakult, formálódott a csapat, amelyben kicsik, nagyok egyaránt megtalálták a feladatukat, és valahol, valamikor újra folytatni fogják, hiszen most már az ősi tudás birtokában vannak.
A kiállításmegnyitón jelen volt Kemendi Ágnes, az Iharos Népművészeti Egyesület tagja, aki több mint 35 évvel ezelőtt kezdett foglalkozni növényi festéssel. Szaktudását, tapasztalatait a tanfolyam résztvevői is hasznosították. A tárlatmegnyitó végén Megtalált színek című, vetítéssel egybekötött előadását láthattuk, hallhattuk.
A kiállított munkák mellett különlegesség volt Kamala Abdi­kadirova Kirgizisztánból érkezett textilművész jelenléte, aki orosz nyelven tartott előadásában bemutatta hazája sajátosságait, a gyapjúból készült használati tárgyakat, amelyeket a kirgiz nők napjainkban is készítenek. Ugyanakkor megismerhettük Kamala mesés ruhakollekcióit, amelyek gyapjúból és selyemből, növényi festéssel készülnek a legmodernebb vonalakat és formákat ötvözve.
A Gyógyító textilek kiállítás május 22-ig látogatható a Tarisznyás Márton Múzeumban.

Boncina-Székely Szidónia

Előző cikkGyőzelemre hajt a VSK
Következő cikkKöszöntél?

Kapcsolódó cikkek:

14,351RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb