2020, december 2, szerda.
custom_html_banner1

Hirdetés

Közösen korszerűsítenék a közvilágítást

Az egyik leglátványosabb megvalósítás a községközpontban kialakított Reformációi Emlékpark volt, de egyébként is az infrastruktúra javítása, bővítése terén dolgoztak a legtöbbet a tavaly. Idén is ennek fejlesztése a legfőbb cél. Lassan a teljes községben megépül a víz- és szennyvízrendszer, az úthálózat további korszerűsítésére is van esély.

Sándor József Fotó: Rmdsz.ro

Több, előző esztendőben elindított projekttel vágtak neki 2017-nek Felsőboldogfalván: szerződéseket kötöttek az úthálózat modernizálására, a csatornahálózat építésére (ez utóbbi a községközponton kívül Ócfalvát, Bikafalvát, Farcádot, illetve Lengyelfalvát is érinti), amelyet a Szejkefürdőn hamarosan megvalósuló hálózatba kötik majd be. Továbbá ebben a hónapban nyújtják be a pályázatot annak érdekében, hogy Árvátfalva és Patakfalva is csatlakozhasson a rendszerre – kezdte a megvalósítások leltárát Sándor József, Felsőboldogfalva község polgármestere.
– Tulajdonképpen Lengyelfalvát leszámítva majdnem teljesen elkészült a PNDL által finanszírozott rendszer. Összesen 23 kilométer hosszúságban fektettünk le vezetékeket és 9 szivattyúházat építettünk. Most már a próbaüzemre való előkészítés zajlik, május-júniusig pontot kell tennünk a beruházás végére – tette hozzá a községvezető.
A tavalyi év megvalósításai közül büszkén emelte ki Sándor József, hogy a reformáció 500. évfordulójának tiszteletére sikerült felavatni októberben egy szép közösségi teret, a Reformációi Emlékparkot, ugyanakkor Sándortelkén templomot szentelhettek, amelyet a kulturális minisztériumnál elnyert támogatásból és adományokból építettek fel. Nemsokára átadhatják Patakfalva vadonatúj ravatalozóját, amelynek költségeit a református egyház állja, a helyi önkormányzat támogatásával. Az egész községben már csak két olyan falu maradt – Árvátfalva és Sándortelke –, ahol még nincs korszerű ravatalozó.
A községhez tartozó 11 település mindenikén elkészült az úthálózat javításának terve, ez a pályázat elbírálásra vár, ugyanakkor örömmel nyugtázta az elöljáró, hogy végre gondosan megjavítják a 131-es megyei út beszakadt részét.
A polgármester szerint jelentős összeget sikerült „lehozni” a községbe, és elégedetten nyilatkozta, hogy gyarapodik és fejlődik a település. Ez komoly feladatot ró a községvezetésre, hiszen annyi új ház épül, akkora méretű a bővülés, hogy mihamarabb szükséges a beépíthető telkek beltelekké nyilvánítása, új zonális rendezési terv elkészítése. Csalódást okozott viszont a kormány „cselezgetése” a pénzosztással, az új törvénykezéssel – fogalmazott a községvezető. Volt rá példa, hogy saját költségvetésből kellett olyan munkát finanszírozniuk, amelyet a minisztérium korábban magára vállalt. Reménykednek, hogy idén ezt pótolják.
Az idei tervekről szólva említette meg a polgármester, hogy a megyei tanáccsal közösen pályáztak útjavításra Ócfalvától Kányád község határáig, ezzel együtt pedig járdaépítésre és a kisebb utcák rendbetételére is készülnek.
Idei célkitűzés még a kultúrotthonok korszerűsítésére elnyert európai uniós pályázat lebonyolítása is: Telekfalván és Farcádon az épületek felszerelésére költik a pénzt, a felsőboldogfalvi kultúrházat pedig modernizálják, a munkát február második felében kezdik el.
Szeretnék, ha Árvátfalva a székelyudvarhelyi vízvezetékrendszerre csatlakozna, a csöveket már meg is vásárolták, remélhető, hogy a beruházást az új szolgáltató, a Harvíz Rt. is támogatja.
Sándor József beszámolt arról is, hogy a hét elején Farkaslakán a környék községeinek és Székely-
keresztúrnak a vezetői létrehozták a Gordon–Küküllő Közösségi Fejlesztési Társulást, amely a térség közvilágításának korszerűsítésére nyújthat be európai uniós pályázatot. Erre a célra 5 millió eurót hívnának le közösen.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb