Közös probléma, közös ráfizetés

118

A városlakók jelentős hányada nem rendeltetésszerűen használja a szeméttárolókat Gyer­gyó­szentmiklóson, és emiatt már többször előfordultak galibák. A hulladékgazdálkodásra azoknak is figyelniük kellene, akiknek nincs szerződésük a szemét elszállítására. Sőt valójában ők fizetnek rá!

Újra cserélik a kigyulladt szeméttárolót. A hamut nem ebbe kellett volna üríteni Fotó: Nagy Levente

Kigyulladt egy szeméttároló néhány napja Gyer­gyó­szentmiklóson, ráadá­sul akkora lángokkal, hogy tűzoltóknak kellett beavatkozniuk. Valószínűleg nem szándékos gyújtogatás történt, hanem figyelmetlenség okozhatta a problémát: hamu kerülhetett a szeméttárolóba, és az gyulladt meg.
– Mivel nem érték tetten az elkövetőt, a kár a vállalatot terheli. 3000 lej egy új, földbe süllyesztett szemetesedény értéke – panaszolta Koszta Attila, a RDE Hargita szolgáltató igazgatója.
Az eset nem egyedi, már többször fordult elő hasonló. Bár létezik fémtároló is kifejezetten a hamu számára, sokan nem figyelnek arra, hogy rendeltetésszerűen használják a szelektív hulladékszigetek edényeit.
– A papírt, az üveget, a műanyag palackokat mind külön kellene gyűjteniük a városlakóknak, s a hamutárolóba csak hamut önthetnek. A földbe süllyesztett tartályokba ugyanakkor csakis háztartási hulladék kerülhet – hívja fel a figyelmet az igazgató. Egyébként gyakran építkezési hulladék is kerül a lakónegyedek szeméttárolóiba vagy azok mellé, pedig annak elszállítására is szabály van: konténert kell igényelni erre a célra a szolgáltatótól, s a megszabott díj fizetése után elszállítják az építkezési törmeléket.
A városlakók egy része egyébként nem is kötött szerződést a szemétszállítással megbízott vállalattal. Ennek ellenére – mivel háztartásaikban ugyanúgy gyűl szemét, mint másnál – ők sem mentesülhetnek a szemétszállítási díj fizetése alól. A helyi tanács döntése értelmében az érintett háztartások esetében a helyi adóra terhelik a fizetnivalót, ráadásul magasabb áron, mint azoknak, akik szerződés alapján a szolgáltatónak fizetik a díjat.
Fórika Krisztina, a városháza szóvivője kérdésünkre elmondta: az elmúlt évben 292 háztartás – összesen 767 személy – szerepelt ebben a nyilvántartásban. Esetükben összesen 115 709 lejt számolt rá adójukra a polgármesteri hivatal pénzügyi osztálya, amiért nem szerződtek a szolgáltatóval.
Azon lakók, akiknek van ugyan szerződésük a szolgáltatóval, de adósságot halmoztak fel, bírósági eljárásra számíthatnak – tudtuk meg.

Nagy Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek