Közös megegyezéssel távozott a házi pontkirály

Félidőnél az idei román kosárlabda-bajnokság

49

Véget ért a hazai kosárlabda-bajnokság 2018/2019-es idényében az első alapszakasz fele. A C csoportban szereplő VSK Csíkszereda négy gőzelmet aratott és öt vereséget szenvedett, a csapat 13 ponttal a hetedik helyről várja a folytatást. A gyengébb idénykezdést követően belelendültek a csíki kosarasok, és annak ellenére, hogy egy sérüléshullám végigsöpört a csapaton, ezt átvészelve hozták a kötelező győzelmeket. Az odavágó utolsó mérkőzését követően távozott a csapatból a házi pontkirály, Goran Ostojic, és a VSK Csíkszereda közös megegyezéssel bontott szerződést. Decemberben hat meccs vár a csíkiakra.

A házi pontkirály Goran Ostojic (ugrás közben) szerződést bontott a VSK csapatával

Az elmúlt hét közepén ért véget a hazai kosárlabda-bajnokság 2018/2019-es idényének első része, azaz az első alapszakasz fele. A VSK Csíkszereda a C csoportban négy győzelem mellett öt vereséget szenvedett, a csíkiak 663 pontot szereztek, ellenfeleik pedig összesen 733-at. December negyedikén kezdődnek a visszavágók, a hónap folyamán a kilencből hat meccset játszik a VSK, mi több, az első négy találkozót tizenegy nap alatt kell teljesítse a csapat.
A VSK Csíkszereda egy év kihagyást követően nevezett az országos felnőtt bajnokságba, amelyet idén ősztől teljesen átszervezett a hazai szakszövetség. Az eddigi osztályok helyett csoportokat alakítottak ki, az első alapszakaszt követően a csoportokat újraosztják a helyezések alapján, majd egy újabb kör következik, és csak ezután jön a rájátszás. A csíkiak a C csoportban kaptak helyet, a VSK pedig az elmúlt szezonban még U18-as játékosokra építette a csapatot, melléjük igazoltak külföldieket. Volt, aki beváltotta a hozzá fűzött reményeket, de akad olyan is, akitől többet várt a klubvezetés. Hiába lett házi pontkirály, Goran Ostojic közös megegyezéssel távozott a VSK Csíkszeredától az odavágók utolsó mérkőzését követően.
– Nehéz volt az idénykezdés, hiszen csapatot kellett építeni. Csak két felkészülési mérkőzést tudtunk az idénykezdés előtt beiktatni, ez pedig látszott az első bajnoki meccseinken is. A pontvadászatot három vereséggel kezdtük, és az odavágók során a legfájóbb a harmadik, a Rapid elleni itthoni veszteség volt, mert úgy érzem, nagyobb összpontosítással talán azt a meccset megnyerhettük volna – nyilatkozta lapunknak Lászlófy Botond, a VSK Csíkszereda edzője.
Igaz, a Rapid Bukarest elleni találkozón már benne voltak a csíkiak egy sajnálatos sérüléshullámban is. A bajnokság második meccsén, Galacon megsérült Medgyesy Robert, akinek a térdében elszakadt a keresztszalag, mi több, az oldalsó ínszalag is részlegesen sérült. Az edző szerint talán az idény végén megpróbálkozhat a játékkal Medgyesy, de a felépülése tekintetében inkább nem erőltetné a játékost, így rá csak leghamarabb a következő idény kezdetén számíthat a VSK Csíkszereda. Lokodi Mátyás a Rapid ellen sérült meg, egy mellkasütést követően a borda és mellizom közötti részen hematoma keletkezett.
A negyedik bajnoki meghozta a VSK számára az első sikert, Bukarestben győzték le a CN Aurel Vlaicu csapatát, igaz, ezt a meccset sem sikerült sérülés nélkül megúszni, László Arnold jobb bokája ficamodott ki. A fővárosi sikert követően a sereghajtó kolozsváriak elleni győzelem volt a csapat első hazai sikere, majd Marosvásárhelyen a listavezetőt, akárcsak más sem, úgy a csíkiak sem tudták megállítani.
A hetedik fordulóban a tabella második helyezettje, a Mára­ma­rossziget ellen kevés hiányzott a bravúrhoz, Lászlófy Botond szerint egy jobb védekezéssel és pontosabb támadásokkal ezt a mérkőzést is meg lehetett volna nyerni, noha az ellenfél játékoskeretét tekintve erősebb, mint a csíkiaké. Az odavágók utolsó két meccsét megnyerte a VSK Csíkszereda, így a hetedik helyről várja a folytatást.

Távozott a pontkirály
A VSK Csíkszereda összesen 633 pontot szerzett, a csapat leg­eredményesebbje 172 ponttal Goran Ostojic volt. Ennek ellenére a szerb–horvát játékos és a klub közös megegyezéssel szerződést bontott az odavágók utolsó fordulóját követően. – Rövid idő alatt kell helyettesíteni a csapatnál Ostojicot, az ő posztján a romániai játékosok közül kevesen vannak szabadon, ennek ellenére szeretném, ha hazai játékossal tudnánk helyettesíteni – mondta Lászlófy Botond.
Medgyesy sérülését követően is sokáig keresték a megfelelő játékost, és kapóra jött a csíkiaknak Brăila nehéz helyzete, ahol anyagi gondokkal küzd a Cuza Sport. A Duna partiak szezon közben döntöttek úgy, hogy a helyi játékosokra alapozva folytatják a bajnokságot, így szabadult fel Adrian Movileanu, akit sikerült a VSK-nak leigazolnia. – Egy edzés után Marosvásárhelyen már pályára lépett, nagyon hamar beilleszkedett a csapatba, és úgy érzem, meccsről meccsre többet és jobbat tud nyújtani, nagyon hasznos játékos – tette hozzá a VSK Csíkszereda edzője. Movileanu egyébként az utolsó négy meccsen lépett pályára a VSK színeiben, ötvenöt pontot szerzett, jól szórja a triplákat, ebben csapaton belül a harmadik helyen áll (14 x 3).
Medgyesy kiesésével gyakorlatilag Matevz Magusar maradt a csapat egyetlen irányítója, a szlovén játékosra elég nagy teher nehezedett, és talán számára lesz a legfárasztóbb a visszavágók első fele. – Medgyesy sérülése gyakorlatilag áthúzta a szezon eleji számításokat, a csapatszerkezeten elég nagy lyukat ütött. Magusarra így óriási feladat hárult, voltak olyan meccsek, amelyet az elejétől a végéig a pályán töltött. Az, hogy meddig bírja még, nem tudom, de a decemberi hajrában kiderül, amikor négynaponta játszunk – mondta Lászlófy Botond.
A VSK által szerzett 663 pontból a helyi játékosok mindössze százhúszat szereztek, ezt pedig kevesli a VSK edzője. Lászlófy szerint a helyi játékosok többet kellene hozzátegyenek teljesítményükkel a csapat játékához, a visszavágók során több pontot vár el tőlük, ugyanakkor védekezésben és támadásban egyaránt javulniuk kellene.

Matevz Magusar (4) irányítóként a legtöbbet volt a pályán Fotók: lászló F csaba / archív

Még egy hét pihenő
Hét nap múlva, december 4-én kezdik el a csapatok a visszavágókat. A kilenc meccsből a csíkiak hatot decemberben, hármat 2019. január elején játszanak le. Az első négy találkozót négynaponként kell teljesítsék a csíkiak, majd egyhetes szünetet követően a karácsony előtti és utáni hétvégén lépnek pályára a VSK kosarasai. Az év végi ünnepek után, január 5-én folytatják a bajnokságot a csíkiak, és újra szoros lesz a meccsnaptár, hiszen négy-, illetve háromnapos szünetekkel zárják az első alapszakaszt.
– Azt várom a csapattagoktól, hogy a játék minősége javuljon, az úgynevezett kötelező győzelmek mellett pedig még legalább két meccset megnyerjünk. A célunk ugyan az, hogy ne legyen kevesebb győzelmünk, mint az első szakaszban, de igazából a négy helyett legalább hat meccset hoznunk kellene – zárta összegzőjét Lászlófy Botond, a VSK Csíkszereda edzője.

Eredmények

ACS Târgu Jiu – VSK Csíkszereda 74:51; Phoenix Galac – VSK Csíkszereda 110:59; VSK Csíkszereda – Bukaresti Rapid 68:77 ; CN Aurel Vlaicu Bukarest – VSK Csíkszereda 66:83; VSK Csíkszereda – Kolozsvári Universitatea 79:68; VSK Marosvásárhely – VSK Csíkszereda 110:79; VSK Csíkszereda – VSK Máramarossziget 86:93; Bukaresti Agronomia – VSK Csíkszereda 73:81; VSK Csíkszereda – VSK Focșani 77:62.

A csíki pontszerzők (zárójelben a triplák)

Ostojic 172 (2 x 3), Simeunovic 168 (22 x 3), Magusar 148 (17 x 3), Movileanu 55 (14 x 3), Olariu 24, Nagy Sándor 22 (5 x 3), László Botond 22 (3 x 3), László Arnold 21 (5 x 3), Medgyesy 15 (1 x 3), Lokodi 12 (1 x 3), Zerkula 3, Bujac 1.

A C csoport állása

1. Marosvásárhely 18 pont (9/0), 2. Phoenix 17 p. (8/1), 3. Máramarossziget 16 p. (7/2), 4. Focșani 14 p. (5/4), 5. Târgu Jiu 14 p. (5/4), 6. Rapid 13 p. (4/5), 7. VSK Csíkszereda 13 p. (4/5), 8. Agronomia 11 p. (2/7), 9. Aurel Vlaicu 10 p. (1/8), 10. Universitatea 9 p. (0/9).

A csíkiak további meccsei

December 4.: VSK Csíkszereda – ACS Târgu Jiu
December 8.: VSK Csíkszereda – Phoenix Galac
December 12.: Bukaresti Rapid – VSK Csíkszereda
December 15.: VSK Csíkszereda – CN Aurel Vlaicu Bukarest
December 22.: Kolozsvári Universitatea – VSK Csíkszereda
December 29.: VSK Csíkszereda – VSK Marosvásárhely
Január 5.: VSK Máramarossziget – VSK Csíkszereda
Január 9.: VSK Csíkszereda – Bukaresti Agronomia
Január 12.: VSK Focșani – VSK Csíkszereda

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek