Közös ernyő alá gyűjtik a mezőgazdasági intézményeket

Terepszemlén a mezőgazdasági igazgatóság munkatársai. Jövőre más intézmények szakembereivel is bővül a csapat Fotó: Domján Levente
117

A két kifizetési ügynökség kivételével egy intézmény – a megyei mezőgazdasági igazgatóság – égisze alá akarja vonni jövőtől több megyei mezőgazdasági kötődésű hivatal tevékenységét a mezőgazdasági minisztérium. Török Jenő, a Hargita megyei szakigazgatóság vezetője az átszervezést decentralizációnak tekinti, ami révén a szakintézmények munkája házon belül eredményesebb, összehangoltabb lesz.

Terepszemlén a mezőgazdasági igazgatóság munkatársai. Jövőre más intézmények szakembereivel is bővül a csapat Fotó: Domján Levente

Az 1990-es években alkalmazott struktúrához hasonlóan ismét egy intézmény – a megyei mezőgazdasági igazgatóság ernyője – alá kívánja rendezni az adott megyében működő növénynemesítési és állattenyésztési szakintézményeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium. Az átszervezésre 2018-ban kerül sor: valószínűleg ez már a jövő esztendő első negyedében megvalósul – mondta el lapunk kérdésére válaszolva Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője.
Elismerte, a megyei mezőgazdasági érdekeltségű intézmények összevonása – melyek így jövőtől a megyei mezőgazdasági igazgatóságok alárendeltségében folytatják tovább tevékenységüket – a decemberi bukaresti, Petre Daea mezőgazdasági miniszter részvételével tartott megbeszélésen is szóba került. Az átszervezésről szóló jogszabályt időközben a törvényhozás felsőháza már elfogadta.

Öt intézményt érint
Jelen állás szerint a Hargita megyei szakigazgatóság ernyője alatt öt intézményt vonnak össze: a Vetőmag- és Szaporítóanyag-minősítő Hivatal, a Növényvédelmi Hivatal és az Állattenyésztési Hivatal megyei kirendeltségeit, továbbá az állami földbirtokokat kezelő ügynökség helyi érdekeltségét, valamint a megyei Talajtani és Agrokémiai Hivatalt. A mezőgazdasági intézményösszevonás azonban a két, uniós pénzeket kezelő kifizetési ügynökség – a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) és a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR) – megyei kirendeltségeit nem érinti.
– Az átszervezés szerintem pozitív lesz. Régen is így volt. Úgy is fel lehet fogni, mint egy decentralizálást. A hozzánk érkező intézmények zöme eddig közvetlenül az országos intézményhez tartozott, a jövőben viszont nem kell minden dokumentumért, minden problémáért Bukaresthez fordulniuk. Mert megoldjuk itt helyben. Közös lesz az adminisztrációval, könyveléssel járó munka, de házon belül jobban összehangolt és átláthatóbb lesz a tevékenységünk is – fogalmazott Török Jenő.

Kutatóállomás nem, tangazdaság esetleg
Nem érinti ugyanakkor az átszervezés a csíkszeredai burgonyanemesítő kutatóállomást, ellenben nem kizárt, hogy a szakminisztérium venné át a megyében működő tangazdaságok, mezőgazdasági szakiskolák fenntartását. Az agrárszakember úgy véli, a szakiskolákat a tevékenységükhöz elengedhetetlen mezőgazdasági eszközök és gépek beszerzésében, illetve a tangazdaságok felszerelésében a mezőgazdasági minisztérium szakszerűbben és hatékonyabban tudná segíteni. Egy tervezet szerint országosan egyelőre 32 mezőgazdasági képzést biztosító tanintézmény neve szerepel a szakminisztériumhoz potenciálisan átkerülő iskolák lajstromában, Hargita megyéből azonban – a javasolt hatból – egyetlen tanintézmény sem szerepel közöttük – árulta el Török Jenő.

Domján Levente

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.