csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Közös agrárpolitika

Támogatási lehetőségeket ismertettek Gyergyó­alfaluban egy gazdáknak szóló szemináriumon. A résztvevők pályázatokról kaptak hasznos információkat.

Gyergyóalfaluban folytatódott a Kapacitásfejlesztés a vidéki térségekben a fenntartható mezőgazdasági fejlődésért című szeminárium. Csilip Árpád projektmenedzser ismertette a projekt részleteit, amelynek keretében Hargita Megye Tanácsa az Európai Bizottság társfinanszírozásában szeretné felhívni a térségünkben gazdálkodó érintettek figyelmét az Unió közös agrárpolitikájának tartalmára. Ugyanakkor segítséget szeretnének nyújtani az uniós forrásokra pályázók számára is, hogy minél teljesebb dokumentációt tudjanak leadni.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a térségben lévő jó példákról és további fejlesztési lehetőségekről beszélt.
– Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy csak összefogással lehet eredményt elérni, a nagyokkal felvenni a versenyt. Jó példának számít Fenyőalja Csomafalván, az Aranyászok Újfaluban, továbbá a Torzsások Szárhegyen. Egyelőre ebben a térségben nincsen nagyobb tejfeldolgozó, amely felvásárolná a tejet, de a remetei polgármesterrel beszélve talán lehetőség lenne egy kisebb beindítására – hangsúlyozta a megyeelnök. Javasolta, hogy ágazatonként szerveződjenek egyesületekbe, mert úgy könnyebb az érdekeket érvényesíteni, pályázni.
Barti Tihamér alelnök elmondta, céljuk, hogy segítséget nyújtsanak a gazdák ügyintézésének megkönnyítésében.
– Fontos előrelépések történtek a mezőgazdasági regiszter elektronikus formában való átalakításához a különböző igazolások kiadásakor. Már 45 önkormányzat csatlakozott a programhoz, a gyergyói önkormányzatok is a részei – tette hozzá az alelnök.
Bende Sándor képviselő felhívta a figyelmet, hogy a legnagyobb probléma a gazdák által előállított termékek eladása, értékesítése, hozzátette, várja a gazdák részéről mindazokat a kezdeményezéseket, amelyek megkönnyítenék a gazdák ügyintézését és előterjeszthetőek törvényjavaslatként.
Az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának ismertetése mellett szó esett az élelmiszer-termelés és -feldolgozás engedélyeztetésének EU-s követelményeiről, az állatállomány, illetve területalapú EU-s támogatásokról, vidékfejlesztési pályázati lehetőségekről is.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,233RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb