Közművesítenek, aszfaltoznak, napközit építenek – Lövétei tervek

116

Lövéte pártfüggetlen polgármestere, Mihály Dénes első mandátumát tölti hivatalában. A megválasztása óta eltelt másfél évben folyamatosan tanult és ismerkedett az állandóan változó rendeletekkel és törvényekkel. Ebben az időszakban önerőből mezei utakat javítottak és pályázatokat írtak.

Mihály Dénes Fotó: Simó Márton

Nem hozott látványos előrelépést az elmúlt esztendő Lövéte számára, a homoródmenti település azonban fontos beruházásokat alapozott meg.
Európai vidékfejlesztési pénzekből hamarosan sor kerül a Szeltersz felé vezető út Lövétéhez tartozó szakaszának aszfaltozására, ugyanebből az 1 millió euróból pedig a falu belterületén is modernizálnak egy közel 1 km-es szakaszt. A tervezési közbeszerzés nyertesével a napokban írhatják alá a szerződést.
Mivel Lövétének nincs ivóvízhálózata – csak utcánként, szerenként vannak kisebb vezetékek, amelyeket a lakosság önerőből hozott létre –, teljesen új rendszert építenek pályázati pénzből. A forrásvizet 17 km-ről kell „hazaszállítani”. Sor kerül ugyanakkor a csatornahálózat lefektetésére is, amely a vidékfejlesztési minisztérium keretéből és uniós pénzekből készülhet el. A minisztérium a gerincvezetékre adott pénzt, amelyet most sikerült kiegészíteni uniós pályázattal, és így az egész falut rá tudják majd csatlakoztatni a hálózatra. A közművesítésre 1,5 millió euró áll rendelkezésükre.
A terveket úgy készíttették, hogy a községen átvezető 132-es megyei utat nem kell feltörniük.
A harmadik nagy projektjük a napközi otthon megvalósítása, amely tervezésének közbeszerzési eljárása éppen most zajlik. Értéke 0,5 millió euró.
Annak ellenére, hogy lehetne helyben turisztikai potenciál, még ma sem számít jelentősnek ez az ágazat.
– Egy innen származó ember a közelmúltban hazatért, uniós pályázatból sikerült létrehoznia egy panziót – tudtuk meg Mihály Dénes polgármestertől –, és hamarosan épül még egy második is. Talán a mostani infrastrukturális fejlesztések kimozdítják Lövétét ebből az állapotából.
A turizmus csak kis lépésekben képes fejlődni. Viszont, ha a jól képzett fiatalok egy része kedvet kap az itthoni pályakezdéshez, akkor hamarosan érzékelhető lesz az eredmény. Mihály Dénes polgármester azt szeretné, hogy a mandátuma végére befejezze a három projektet. A közmű- és az úthálózat, a hosszabbított programmal működő óvoda létrehozása által élhetőbb, komfortosabb lakhatási környezetet és helyi alternatívát kínál Lövéte a mostani és a következő generációknak egyaránt.

Simó Márton

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek