Kozmás: a betűk eltűntek, a nyomok maradtak

82

Eltávolították a Községháza feliratot Kozmáson az 1943-ban a közbirtokosság által épített, ma a polgármesteri hivatalnak is helyet adó épület homlokzatáról, miután ezt törvényszéki határozat írta elő. Az ügy még a tavaly kezdődött, amikor Dan Tănase a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) elnökeként levélben fordult Kozmás polgármesteréhez és a község helyi tanácsához, amelyben a Községháza felirat eltávolítását kérte. Közölte a címzettekkel, hogy Romániában a nemzeti kisebbségek védelemben és pozitív diszkriminációban részesülnek, főként a magyar kisebbség. Ugyanakkor elvárják, hogy a jogok élvezői a maguk során is betartsák a törvényeket, ezek alkalmazása ne vezessen visszaéléshez.
Az ADEC levelére a hivatal a törvényes határidőn belül válaszolt. A polgármesteri hivatal néhány soros levélben közölte: az épületben több intézmény is működik, ezek mindegyike a törvényes előírásoknak megfelelően felirattal jelezve van. A Községháza feliratért végül Kozmás polgármesterét és a helyi tanácsot is beperelte a Méltóságért Európában Polgári Egyesület. A törvényszék döntött: a feliratot le kell venni. A hivatal nem fellebbezte meg a döntést, az épületről a napokban lekerült a 2003-ban kihelyezett Községháza kiírás. A betűk felfüggesztése még ott maradt.
Kozmás nem az egyetlen község, amelyet perbe hívott Dan Tănase. Az ADEC Csíkszereda mellett Madéfalva és Dánfalva községeket is beperelte, értesüléseink szerint ezek a perek még folyamatban vannak.

Daczó Dénes

Már csak az illesztési pontok alapján lehet kisilabizálni a korábbi feliratot
Már csak az illesztési pontok alapján lehet kisilabizálni a korábbi feliratot
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek