Közkedveltek és előnyösek a játszóházak

28

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a játszóházak környékünkön is, amelyek érdekes eszközöket és korosztályhoz kötött programokat kínálnak, emellett lehetőséget adnak a gyerekeknek, hogy megéljék a gyermekkor önfeledt szépségeit, a játékon, a találkozásokon, az újdonságok varázsán keresztül. A koronavírus okozta korlátozások azonban a játszóházak működésére is kihatnak. Márciustól bezárt a sokak által ismert csíkszeredai Fish Club Játszóház és a Nestben létrehozott Micimackó Játszóház sem nyithatta meg kapuit.

Négy éve működik a Fish Club Játszóház Csíksze­re­dában, amelyet a 3–10 éves gyermekek tartalmas időtöltésének céljával hoztak létre működtetői. Idén fordult elő első alkalommal, hogy több hónapra be kellett zárniuk, nem fogadhatják a visszajáró és új vendégeiket. Braia Piroska ügyvezető lapunknak elmondta: a játszóház télen a legforgalmasabb, hiszen akkor több időt töltenek bent a gyerekek. A 160 négyzetméteres beltér több játékelemmel (ugráló, labirintus, csúszdák, mászókák, labdás medence stb.) teszi izgalmassá az itt eltöltött időt. 

– Születésnapok megtartására is lehetőség nyílik a gyermekbirodalomban, az erre kijelölt külön teremben, amit hétvégenként, főleg a hideg évszakokban többen igénybe is vesznek – mutatott rá a tulajdonos, aki azt is hozzátette: mivel hétvégén egyébként zárva vannak, nem könnyű munkaerőt találni rugalmas programmal ezekre az alkalmakra. Mint mondta: amikor létrehozták a játszóházat, azt hitték, nagyobb igény van erre a szolgáltatásra a városban, s bár volt forgalmuk, mégis több érdeklődésre számítottak az évek során. Piroskát külön örömmel tölti el, hogy ismerősét, Bencze Andreát alkalmazhatta gyermekfelügyelőként, aki egyébként törpenövésű és kevés esélye van munkát találni.

– Fontos volt számomra, hogy ő is tartozhasson valahová, bár időbe telt a szülőkkel megértetni, hogy nanizmusától függetlenül ő is olyan képességekkel rendelkezik, mint mindenki más – jegyezte meg a tulajdonos. Hozzátette: mivel az utóbbi időben növekedett a koronavírusos fertőzöttek száma Csíkszeredában, nem hiszi, hogy a nyáron kinyit a játszóház, hiszen sem alkalmazottját, sem a gyerekeket nem szeretné veszélynek kitenni. Amit nehezen él meg, hogy bár nincs bevétele, a bért ugyanúgy fizetnie kell, mint máskor. A játszóházban egyébként gyermekfelügyeletet is vállaltak, a szülők Andreára bízhatták a gyerekeiket akár több órára is. Bencze Andrea lapunknak elmondta: nagy öröm számára, hogy gyermekekkel dolgozhat, hisz nagyon szereti őket, és várja már, hogy ismét gyermekzsivajtól legyen hangos a varázslatos kis gyermekbirodalom. 

Micimackó is várja, hogy találkozhasson a gyerekekkel

A Nest gyűjtőmárkanevet viselő bevásárlókomplexumban is létrehoztak egy új játszóházat, amely az eredeti tervek szerint márciusban nyitotta volna meg kapuit a látogatók előtt. A vírushelyzet azonban ezt megakadályozta, s még mindig nem látható, hogy mikor adnak engedélyt a benti játszóházak működtetésére. Deák Andrea Beáta ügyvezető igazgató abban bízik, hogy mindenképp túl vannak már a hosszabb várakozási időszakon. Mint rámutatott: az új játszóház küldetése, hogy boldogságot, színt és nevetést vigyen minden gyerekes család életébe, ahol a móka, a játék, a tanulás és a fejlődés kéz a kézben jár. Véleménye szerint a játszóház esetében is ugyanazokat a higiéniai szabályokat kell majd betartani, mint az óvodák esetében, és hangsúlyozta: mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy eleget tegyenek a rendeletek értelmében megfogalmazott szabályoknak, bár nem szeretnék, hogy a játék örömét és a szórakozást ez korlátozza. 

– Játszóházunk fő alkotóelemei az óriás játéklabirintusok, melyek bizonyos elemeit a felnőttek is használhatják majd, így lehetőség nyílik arra, hogy a szülő is átélje gyerekével a hely nyújtotta élményeket. A legkisebbeknek (3 éves korig) külön babasarkot alakítunk ki, a nagyobbak pedig kipróbálhatják a minifoci- illetve kosárpályánkat, valamint óriástrambulinjainkat. A többit meglepetésnek szánjuk. Annyit viszont még elárulunk, hogy Micimackó nélkül nincs igazi Micimackó játszóház, ezért úgy döntött, hozzánk költözik. Reméljük, idővel csatlakoznak hozzá barátai is – fogalmazott Andrea.

A játszóház számos kreatív és változatos gyerekprogrammal és rendezvénnyel várja majd látogatóit. Terveik szerint a sport és a tánc szintén beépül majd a gyerekfoglalkozásokba, de a kismamáknak is lesznek majd programok. Az igazgató elmondta: nem tudja, hogy milyen forgalomra számíthatnak majd, hisz nincs előzetes tapasztalata ezen a területen, de hiszi, hogyha szeretettel fogadják a gyerekeket, az új szolgáltatás sokak számára lehet majd mind szórakoztató, mind hasznos. 

Barabás Emőke

 

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.