Középpontban a huszonévesek

Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó

225

Augusztus 14–18. között újból megnyitja kapuit a Szent István Kollégium udvara és környéke, hiszen ismét megszervezik a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozót (CSIT), amelyre már több mint négyszázan regisztráltak. Erdély legnagyobb katolikus ifjúsági megmozdulása töretlen népszerűségnek örvend a fiatalok körében, és a szervezők célja, hogy ez így is maradjon, ezért idén a huszonévesekre koncentrálnak.

Május 14-én indult el a regisztráció az idei Csíksomlyói Ifjúsági Találkozóra, amelyet hagyományosan a Gyulafehérvári Főegyházmegye Ifjúsági Főlelkészsége szervez. A rendezvény általános felépítése ugyanaz marad: élmény alapú, dinamikus előadásokra, mély beszélgetésekre, fiatalos imádságokra, dicsőítő koncertre és sok más érdekes programra hívják az érdeklődőket.
Az újdonságokkal kapcsolatban Ferencz Evelin, a CSIT egyik főszervezője nyilatkozott lapunknak, kiemelve: mindig igyekeznek olyan megoldásokat találni, amelyekre igény van.
– Az idei mottó a zsoltárok könyvéből származik: Táruljatok fel örök kapuk, hadd vonuljon be a dicsőség Királya! Erre az idézetre építjük a programokat és a műhelyek felhozatalát. Rengeteg ötletünk van, a megvalósítást most készítjük elő. Annyit elárulhatok, hogy a szerda délutáni és a csütörtöki programokon újítunk: lesz néptánc és színházi előadás is, de a már ismert Made by God tehetségkutatót sem hagyjuk ki – közölte Ferencz Evelin, kiemelve: a választott mottó az egyénben rejlő gátakra, sérülésekre utal, amelyek sokszor elválasztják Istentől az embereket. Hozzátette, hogy azt szeretnék, ha az idei program után a résztvevők képesek lennének nyitni Jézus Krisztus felé, de az is célkitűzés, hogy több huszonéves legyen jelen az eseményen.
– Tapasztalatom szerint a CSIT-en a legtöbb résztvevő 14–16 éves, és az eddigiekhez képest nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni a felnőtt/felnőttebb jelenlévőkre, mivel ők vannak a legkevesebben a programon. Az a célunk, hogy a huszonévesek is jól érezzék magukat, számukra is maradandó legyen az ifjúsági találkozó – fogalmazott Ferencz Evelin, hozzátéve, hogy online kérdőív segítségével személyes véleményeket kértek az érintettektől ezzel kapcsolatban.
Egyébként két főszervező, tizenegy fős csapat és további 40 önkéntes dolgozik azon, hogy minden készen álljon az augusztus 14-i kapunyitásra. Eddig már több mint négyszáz személy regisztrált a rendezvényre, és augusztus 10-ig még várják a jelentkezőket.


– Körülbelül ezer emberre számítunk. Úgy gondolom, hogy ez a rendezvény nagyon fontos, hiszen a térségünkben hiánypótló. Mi a fiatalokhoz az ő nyelvükön szólunk, és így ők is megismerhetik Isten igazi arcát. Nem az értékeken változtatunk, mert azok ugyanazok, mint kétezer évvel ezelőtt, csak úgy próbáljuk azt közvetíteni, hogy befogadható legyen a mostani generációnak – jelentette ki a főszervező. – Én biztatok mindenkit, hogy jöjjenek el, és vegyenek részt a CSIT-en, hiszen nagyon kevés olyan lehetőség van arra, hogy fiatal közösségben legyünk együtt Istennel és egymással. A rendezvénynek minden évben egyedi, személyre szabott üzenete van minden ember számára – jelentette ki Ferencz Evelin.


A CSIT szervezői tehát várnak minden olyan fiatalt, aki már betöltötte 14. évét, de nem több 30 évesnél, és közösségi élményre vágyik a Szent István Kollégium udvarán és környékén. A tavalyhoz hasonlóan idén sincs lehetőség napi részvételre, ez alól csak papok és szerzetesek lesznek kivételek. További részletek, regisztráció, szállásfoglalás a http://csit.fif.ma/ oldalon érhető el.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.