Középkori ruházatban a történelem útján

82

Két fejedelem kori ruházatra pályázott sikeresen Hargita Me­gye Tanácsánál a gyer­gyó­szent­miklósi Földváry Károly Ha­gyományőrző Egyesület, az öltözékek már el is készültek. A szervezet vezetője, Parászka Géza lapunknak elmondta, az 1848-as katonai hagyományőrzésen túl kiterjesztik tevékenységüket a fejedelem kori Erdély kutatására és bemutatására is, és jövő év tavaszán az erdélyi kastélyokat látogatnák meg egy hosszabb lovastúra keretében.

Két ruházat megyei támogatásból. Fontos az egyesületnek
Két ruházat megyei támogatásból. Fontos az egyesületnek

Tizenöt éve folytatja tevékenységét a gyergyó­szent­miklósi Földváry Károly Hagyományőrző Egyesület, foglalkozásaik java részét az 1848-as katonai hagyományőrzés teszi ki: székely határőr huszárokként jelennek meg a rendezvényeken, emellett különböző portyákat szerveznek, de a magyar kultúra népszerűsítésében, a történelem oktatásában is szerepet vállalnak.
– Feltettük magunknak a kérdést, hogy miért csak 1848? – kezdte Parászka Géza egyesületi elnök, mondván: a középkorral és a két világháború eseményeivel is foglalkozni kellene, hisz ezek is a magyar katonai hagyományőrzés részét képezik.
Úgy határoztak, hogy az elkövetkező időszakban a fejedelem kori Erdély kutatására és bemutatására helyezik a hangsúlyt, terveik között pedig középkori ruhák varratása is szerepelt. Hargita Megye Tanácsánál pályáztak sikeresen erre, amelynek következtében két teljes ruházattal gyarapodott a készletük. A pályázat összértéke 4625 lej, amelyből 925 lej az egyesület önrésze volt.
Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Barti Tihamér lapunknak elmondta: figyelembe véve, hogy több hagyományőrző csoport is van a megyében, örömteli, hogy ezek a szervezetek is tudnak ruházatra pályázni. Mint mondta: ezáltal színesebbé tehetik a rendezvényeket a különböző településeken.
– Ezeket a Bethlen Gábor kori öltözékeket nem egyenruhának, hanem viseletnek nevezném – mutatott rá Parászka Géza, hozzáfűzve: nagy tervvel készülnek jövőre nézve, amelyben az új ruháknak is szerepük van.
Jövő év tavaszán egy közel 700 kilométeres lovastúrát szerveznek, melynek keretében az erdélyi kastélyokat és várakat látogatják meg. Az egyesületi elnök hangsúlyozta: mindez az Erdély kastélyai és várai címet viselő programjuk első részeként zajlik, és nem egy öncélú tevékenységről van szó – dokumentáltan igyekeznek végigjárni az útvonalat, majd be is mutatnák mindazt, amit tapasztaltak.
Parászka elmondása szerint sokan csak fényképeken, esetleg felöltöztetett bábukon tekinthetik meg a korabeli viseleteket, most azonban az a cél, hogy életet vigyenek a kastélyokba.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek