Közepes évet zárnak

Szejkefürdői Borvízmúzeum

46

Az elmúlt évekhez viszonyítva közepes évet zárt a Szejkefürdői Borvízmúzeum, amely május 1. és szeptember 30. között látogatható. A székelyföldi borvízforrásokat és fürdőket bemutató kiállítást a nyár folyamán többnyire magyarországi turisták látogatták.

Fotó: Szejkefürdői Borvízmúzeum / Facebook

A Haáz Rezső Múzeumhoz tartozó komplexum tavasztól őszig áll nyitva a látogatók előtt: ebben a szezonban 1170-en nézték meg a kiállítást – mondta el kérdésünkre Zepeczáner Zsolt házigazda, a múzeum gondnoka, aki szerint olyan év is volt, amikor 1400-an tértek be a múzeumba, máskor pedig mindössze 800-an látogattak el a Székelyudvarhely szomszédságában lévő Szejkefürdői Borvízmúzeumba.
Amint mondta, elsősorban magyarországi turisták érkeznek látogatóba, de a környék falvainak iskoláiból, óvodáiból, illetve a városból is szerveztek ide osztálykirándulásokat még a nyári vakáció előtt. A múzeum ingyenes napokat is tartott, ekkor 300-400 személy tért be.
A látogató a múzeumban megtekintheti a Szejke-vizes korsókat és a vizet szállító bivalyos szekeret, amelyek a város jelképeivé váltak. Továbbá fürdőemlékek és az ásványvíz tárolására használt különféle üvegedények láthatók. A Székelyföld közel 2500 borvízforrását feltérképező Bányai János geológus térképeit, akárcsak az ásvány- és kőzetgyűjteményének egy részét ugyancsak itt állították ki, azokkal a tudósportrékkal együtt, amelyek egykor dolgozószobája falát ékesítették.
Orbán Balázs halhatatlan érdemeire Hunyadi László alkotta szobra, és az 1868–1873 között megjelent A Székelyföld leírásában, a fürdőkről készült metszetei, valamint a fürdőket ábrázoló fényképei emlékeztetnek. A székelyföldi fürdőélet fénykoráról a nagyszámú korabeli képeslapok révén értesülhet a látogató.
Ugyanakkor a múzeum kertjében megtekinthetik Kannásné fáját, amelyet Szombatfalváról szállítottak a helyszínre. A mintegy 300-400 évet élt, Székelyudvarhely legrégibb fájaként ismert tölgyfamatuzsálemen már évtizedek óta nem volt élő hajtás. Végül engedve a természet törvényeinek félig-meddig elkorhadva kidőlt. A kihalt, impozáns méretével így, csonkán is tiszteletet parancsoló fa ezután került, mintegy emlékeztetőként a Borvízmúzeum udvarára, állagmegvédő beavatkozáson átesve. Ezáltal is hirdeti a természet felsőbbrendűségét, felhívva a figyelmet a természetvédelem fontosságára.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek