Közéleti személyiségek adták le levélszavazataikat

Magyar országgyűlési választások

336

Böjte Csaba ferences szerzetes és Tamás József segédpüspök is a sajtó jelenlétében adta le tegnap levélszavazatát Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának Gál Sándor utcai székhelyén. Közösen szavaztak továbbá az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének választott önkormányzati elöljárói is. Mindannyian a magyar állampolgársággal járó jog érvényesítésének fontosságát kívánták ezzel hangsúlyozni.

Az RMDSZ csíki választott tisztségviselői is leadták szavazataikat. Példát mutatnának Fotó: Márk Boglárka

Böjte Csaba elmondta, hogy azzal a meggyőződéssel ment el szavazni, hogy jobb jövő következik az emberiség számára, és a külhoni magyaroknak is kötelességük a jövővel kapcsolatosan kifejezniük véleményüket.
– Én katolikus pap vagyok, biztos, hogy azokra a pártokra fogok szavazni, akik nyitottan, bátran kiállnak a keresztény értékek mellett. Én hiszem, hogy van jövő, van remény. Jézus Krisztus nem azért halt meg a kereszten, mert ez egy döglött ló, hanem azért, mert van remény – fogalmazott a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője.
Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere szerint azzal, hogy a csíki önkormányzati elöljárók közösen szavaztak, azt üzenik a közösségnek, hogy a határok különböző oldalára szakadt nemzetrészek, magyar ajkú emberek egyszerre gyakorolják a legfontosabb jogukat.
– Aki az elmúlt évek magyar politikáját követte, jól látja, hogy ma jelentős támogatottsága van az anyaországban a nemzeti összetartozás gondolatának, és ennek mentén alakultak nemcsak a nagy eszmei közügyek, hanem az egyszerű ügyek is. A határon túli magyar közösségek az elmúlt években biztos hídfőre találtak a budapesti kormányzatban, és ez majd’ mindenhol konkrétan éreztette hatását – fejtette ki a polgármester.
Csibi József, Madéfalva polgármestere azt nyilatkozta lapunknak, hogy a jelenlegi nemzetpolitika folytatására szavazott, mivel meglátása szerint ez a helyes lépés, továbbá a helyi közösség számára jó tapasztalat volt az elmúlt négy év. Hozzátette, Madéfalva község szempontjából a legfontosabb eredmények is a magyar állami támogatásokhoz köthetők: megépült a Siculicidium-kápolna, megújult a Siculicidium- és az első világháborús emlékmű, illetve több madéfalvi cég és civil szervezet is sikeresen pályázott.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte, hogy az elmúlt nyolc évben olyan közösségi együttműködések és fejlesztések jöttek létre Hargita megyében testvérmegyei és testvértelepülési kapcsolatok révén, illetve a gazdasági, a sport és a kulturális élet terén, amelyek példa nélküliek. Meglátása szerint az elmúlt négy év számszerűsíthető eredményei jó utat jelölnek meg az elkövetkező négy évre is.

Márk Boglárka

A cikk a Hargita Népe április 4-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.