Közeleg az elszámolási határidő

Országos Méhészeti Program

164

Már csak szűk egy hónapjuk maradt a támogatásra vágyó méhészeknek idei elszámolási dokumentumaik összeállítására és benyújtására – hívja fel közelgő határidőre a támogatásra jogosult méhészek figyelmét Rácz Ilona, a Hargita Megyei Méhészegyesület alelnöke.

Augusztus 1-jéig kérhető a méhészeti támogatás. Bejegyzés kötelező Fotó: Domján Levente

Az ágazat támogatására hi­vatott Országos Méhészeti Program keretében vásárolt eszközök, gyógyszerek és méhcsaládok idei elszámolási dokumentumait a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) legkésőbb augusztus elsejéig fogadja, de Rácz Ilona arra kéri a méhészeket, hogy az elszámolások benyújtását ne halasszák az utolsó pillanatokra.
A támogatáshoz szükséges elszámolást minden méhésznek személyesen kell benyújtania: a tavaly bevezetett eljárásrend értelmében a szakegyesület e téren már nem segíthet a méhészeknek. Jó hír viszont, hogy a méhészeti gyógyszerek áfa nélküli árát a kínált támogatás formájában továbbra is 100 százalékos mértékben megtérítik.
– A Csíkszeredában engedélyeztetett gyógyszerlera­ka­tunk­ban még megvásárolhatók az Országos Méhészeti Programban támogatott gyógyszerek. A Varachet Forte 45 lejbe, a Protofil 40 lejbe, és a Mavrirol 38 lejbe kerül. Eddig a támogatás keretében tíz méhcsalád éves kezelésére 1 doboz Varachet, két Mavrirol és egy Protofil volt elszámolható. De a Mavrirolból sem kötelező kettőt megvenni: a méhész dönti el, hogy szükségesnek tartja-e vagy sem. A gyógyszerek kiváltásához az állatorvos által aláírt és lepecsételt rendelőlap 3-as számú melléklete szükséges, de igény szerint formanyomtatványt is biztosítani tudunk. Ezenkívül a méhész személyigazolványának másolata és az állategészségügyi regisztráció másolata, valamint az Állatnemesítő Hatóság által kibocsátott igazolás is elengedhetetlen – tette hozzá az egyesületi vezető. Rácz Ilona emlékeztet, a gyógyszervásárlási számlákat abban az esetben kötelező az elszámolással benyújtani, ha a méhész a támogatást méhcsaládok vásárlására kéri.
– Nagyon fontos, hogy a méhészeti támogatásra csakis azok a méhészek jogosultak, akik méhészetüket az Országos Állattenyésztési Hivatalnál újraregisztrálták. Tehát az állományszámra vonatkozó igazolást immár nem a helyi polgármesteri hivataltól, hanem az állatnemesítőktől kell kérni. Fontos az igazolás keltezési dátuma is, ugyanis a támogatás érdekében a méhész csakis ezt követően kiállított számlákat, eszközvásárlási dokumentumokat tud elszámoltatni. Sajnos Hargita megyében is vannak még olyan méhészek, akik a hatóságtól az új méhészeti azonosító számot sem igényelték. Az új méhészeti azonosító kód nélkül viszont egyetlen méhész sem jogosultak támogatásra, függetlenül attól, hogy hány családja van” – jegyezte meg a méhészegyesület alelnöke.

Szakmai kirándulásra várják a jelentkezőket
Magyarországi és kárpátaljai méhészeteket felkeresve, szakmai tapasztalatcserével egybekötött kirándulásra invitálja a méhészeket a Hargita Megyei Méhészegyesület. Az augusztus 3. és 8. közötti tanulmányútra legkésőbb hétfőig, július 2-ig fogadják az érdeklődők jelentkezését: iratkozni Rácz Ilonánál a 0742–228188-as telefonszámon lehet. Az első úti cél Jászberény lesz, ahol a neves mézfesztivált és -vásárt, valamint a kuriózumnak számító mézkirálynő-választást tekinthetik meg a székelyföldi méhészek. Az anyaországban a tervek szerint Jászberény, Berettyóújfalu, valamint Nyíregyháza környékén is profi árutermelő és bioméhészetek működésébe nyerhetnek betekintést a csoport tagjai, de a méhészetlátogatások sora Kárpátalján is folytatódik. Mindamellett természetesen Beregszász, Munkács és Ungvár látnivalóit, valamint a Vereckei-hágón álló emlékművet is felkeresik – vázolta kedvcsinálóként Rácz Ilona. Hozzátette, az Ukrajnába való átkeléshez útlevél szükségeltetik.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.