Közeleg a garázsbontások hajrája

Aki nem adót, hanem illetéket fizet…

436

Jól láthatóan, de nem túl nagy lendülettel elkezdődött Csíkszeredában a közterületen álló garázsok elbontása. A városházán biztosak benne, hogy az április 30-i határidőre maradnak még el nem bontott építmények, de abban is, hogy azok eltüntetésére is megtalálják a járható utat. Emlékeztetnek: aki nem adót (impozit), hanem „csak” illetéket (taxă) fizet a garázsa után, annak bontania kell.

Eltüntetik a közterületen álló építményeket. Jelentősen változik a városkép Fotó: László F. Csaba

Az elmúlt hétvége volt az első olyan alkalom, amikor Csíkszereda különböző pontjain – több esetben szomszédok közös munkájával – elkezdődött a közterületen épült garázsok bontása. Mindeddig egyébként csupán 25 tulajdonos jelezte hivatalosan, hogy eltüntette az építményét, ennél azonban nyilván többen vannak. Aki időben lép, megtakarítja egy havi illetéknek az értékét, áprilist ugyanis nem fizettetik meg. Aki már befizette az értékét, az pedig visszakapja a különbözetet. Az idei négy hónapra a garázsok mindegy négyzetmétere után 30 lej az illeték, tehát egy 15 négyzetméteres „szabványgarázs” tulajdonosa közel 120 lejt takarít meg, ha időben bejelenti a garázs elbontását.

Félreértések miatt sokan nem lépnek
A polgármesteri hivatal városellenőrzési és kényszervégrehajtási irodájának vezetője, Veres Csaba a Hargita Népének kifejtette: kétség sem fér hozzá, hogy maradnak meg garázsok, mert sokan félreértik a helyzetet.
– A 70-es, 80-as években az állam valóban építkezési engedélyt bocsátott ki a lakóknak, akik annak alapján közterületen árnyékolási építményeket (parasolar) létesíthettek. A területet azonban nem kapták meg, sőt haszonbérleti szerződést sem kötöttek. Ez ma már lehetetlen volna, hiszen építkezési engedélyt csakis a területtulajdonos válthat ki. A jelenség pedig oda vezetett, hogy ma több mint 1200 garázs áll Csíkszeredában közterületen, és nagyon sok garázstulajdonos úgy tudja, hogy az esetleg meglévő építkezési engedély feljogosítja arra, hogy ne bontsa le a garázsát – részletezte Veres Csaba.
Az irodaveztő rámutatott: ha valaki nem adót (impozit), hanem illetéket (taxă) fizet a garázs után, ez a tény önmagában bizonyítja, hogy a garázs „alatti” terület nem az ő tulajdona, hanem közterület. Ebben az esetben a polgármesteri rendelet értelmében április 30-ig le kell bontania a garázsát, még akkor is, ha az esetleg téglából épült, nem pedig bádogból.
Az is fejtörtést okozott, hogy hétvégén ismeretlenek a városháza fejlécével ellátott hirdetményeket függesztettek ki több garázs ajtajára is, miszerint a garázsbontás támogatását alátámasztó tanácshatározat végrehajtásának határidejét meghatározatlan időre felfüggesztik – Veres Csaba szerint hétfőn főleg emiatt az „áprilisi tréfa” miatt fordultak hozzájuk. A városháza még aznap cáfolta a hirdetmények valóságtartalmát, és mint közleményükben fogalmaznak: fontolóra veszik, hogy tegyenek-e feljelentést az ügyben.
Veres Csaba elmondta: április második felére számítanak bontási hullámra.

Aki bontott, annak érdemes bejelentenie
Veres Csaba elmondta: aki elbontotta a garázsát, annak célszerű bejelentenie ezt a városháza 21-es irodájában. Ott, helyben kiszámolják, hogy a bontás idejéig mennyibe kerül az illeték, és az ügyfélnek vagy csak annyit kell befizetnie, vagy pedig – korábbi törlesztés esetén – helyben visszaigényelheti a különbözetet. Érdemes fényképpel bizonyítaniuk, hogy valóban elbontották a garázst.
– A jelenség önmagában jó: eltűnnek a városképet rontó, közterületet foglaló építmények. A végrehajtással azonban várhatóan adódnak majd gondok, de idővel így is, úgy is eltűnnek a közterületen fekvő garázsok. Amelyeket április 30-ig nem bontanak el, azoknál megvizsgáljuk, hogy rosszindulat vagy valós tehetetlenség miatt állnak – mondta az irodavezető.
A városháza korábbi közleményében rámutatott: április 30. után kényszerbontásokra lehet számítani, és ennek munkadíját a tulajdonosokra terhelik. Korábbi módszer szerint egyébként a le nem bontott garázsoknak levágták az ajtaját, de ilyenre alig akad példa.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek