Közelebb a megvalósításhoz

Balánbányai vizes közműrendszerek

93

A szennyvíztisztító felújításának kivitelezési szerződését novemberben, a vezetékrendszerekét decemberben írta alá, várhatóan januárban pedig az ivóvízkezelő állomás felújításának kivitelezési szerződését is aláírhatja Balánbánya Polgármesteri Hivatala. Két éven belül remélhetőleg megoldást találnak a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Társulásnak hátat fordító bányavárosban a közműrendszerek rendbetételére.

Közműfelújítás előtt a bányaváros. Kihasználják az állami mentőövet Fotó: Archív

Balánbánya évekkel ezelőtt botrányos körülmények között kilépett a Hargita Víz Fejlesztési Társulásból, távozásukkal többmilliós kárt okoztak a Hargita megye víz- és szennyvíz-közműrendszereinek felújítása és bővítése elnevezésű Harvíz-projekt kényszerű újratervezésével. A társulás hallani sem akar Balánbánya visszavételéről, amíg a helyzetet előidézőket nem vonják felelősségre, ezért a kisváros új vezetése hiába kereste a visszautat.
A meglehetősen ramaty víz- és szennyvízrendszerük korszerűsítésére a Helyi Fejlesztések Országos Programja dobott mentőövet: 11,57 millió lejjel támogatják magányos törekvéseikben.
– Három tételre osztottuk a projektet. A szennyvíztisztító állomás felújításának kivitelezésére novemberben írtuk alá a kivitelezési szerződést 3,5 millió lej értékben. Amint az időjárás engedi, kiadjuk a kezdési parancsot, és vélhetően jövő őszre végeznek. A két közműrendszer hálózatának felújítása és bővítése kétéves projekt, a kivitelezési szerződést december első hetében írtuk alá 5,9 millió lej értékben. Ha a minisztérium időben fizet, akár másfél év alatt is elvégezhető a munka – közölte lapunkkal Gheorghe Iojiban, a bányaváros polgármestere.
Mint kifejtette: a vízház felújítása mintegy 1,85 millió lejbe kerül. Egyelőre a Versenyhivatal jóváhagyását várják, és legkésőbb januárban megköthetik az utolsó szerződést is.
A projektnek borsos önrésze van: mintegy 2 millió lej. Gheorghe Iojiban bízik benne, hogy saját alapokból, megyei tanácsi segítségből és kormánytámogatásból fedezni tudják ennek összegét.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek