Közel két és fél ezer Hargita megyei diák számára kezdődik el az érettségi

46

 

Országszinten több mint 150 000 fiatal számára kezdődik el hétfőn a nagy megmérettetés”. A világjárvány miatt idén elmaradt a szóbeli, és összesen négy tantárgyból írásbeliznek a középiskolák végzősei. Románnal kezdenek.

Illusztráció

Megyénkben 26 vizsgaközpontban zajlik a megmérettetés, amelyre 2415 diák iratkozott be – tudtuk meg Demeter Levente főtanfelügyelőtől. A járványhelyzet miatt idén a tanulók jelentős része saját iskolájában vizsgázik, mindössze 12 olyan tanintézmény van, ahol 30 fő alatt maradt a beiratkozók száma, így diákjaikat máshová osztották be. Ezek a következők: a csíkszeredai Székely Károly Szakközépiskola, a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola, a gyergyóvárhegyi Miron Cristea Szakközépiskola, a gyergyóalfalusi Sövér Elek Szakközépiskola, a borszéki Zimmethausen Szakközépiskola, a Korondi Szakközépiskola, a szentegyházi Gábor Áron  Szakközépiskola, a zetelaki P. Boros Fortunát Gimnázium, a csíkdánfalvi Petőfi Sándor Szakközépiskola, a maroshévízi Kemény János Gimnázium, a székelykeresztúri Zeyk Domokos Szakközépiskola és a gyergyóditrói Puskás Tivadar Szakközépiskola.
Hétfőn reggel 9 órakor a román nyelv és irodalom vizsgával rajtol a sorozat, kedden magyar nyelv és irodalomból írnak a végzős diákok, szerdán az osztályuk profiljának megfelelően matematikából vagy történelemből vizsgáznak. Az utolsó felvonás a profilnak megfelelő választott tantárgy, ebből csütörtökön írásbeliznek a fiatalok. Az írásbeli vizsgákon 3 óra áll a diákok rendelkezésére a tételek kidolgozására, és a tantermekben videó- és audiórendszer rögzíti a folyamatot.
Természetesen a fizikai távolságtartás és a közegészségügyi előírások betartásával szervezik meg és bonyolítják le az érettségi vizsgát is megyénkben is, az iskolák felkészültek erre.
Az első eredményeket június 30-án, kedden déli 12 óráig függesztik ki. Fellebbezni aznap, 16:00-20:00 óra között, illetve másnap 8:00-12:00 óra között lehet, a végleges eredményeket július 5-én hozzák nyilvánosságra.
Egyébként nagyon sokan (országos szinten 32 000-en) iratkoztak be olyanok is az érettségire, akik korábbi években végeztek, csak nem vettek részt, vagy nem sikerült átmenőt szerezniük a vizsgán. Számukra előnyös az idei vizsga, hiszen a tizenkettedik osztály második félévének tananyaga nem jelenhet meg a vizsgatételek között.

HN-információ

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.