Közel harmincféle kolbász

157

A kolbászkészítés legrangosabb magyar képviselői zsűriznek idén is a szombatra tervezett Csíkszentmiklósi Kolbászfesztiválon, eddig huszonöt csapat jelentkezett, a rendezvényre. A kolbász mellett a szervezők káposztalélevessel és lángossal készülnek, éhesen tehát nem távozhat senki a fesztiválról.

Kígyózó kolbász. A közkedvelt téli eledel ünnepe Fotó: Archív

Már biztos, hogy legkevesebb huszonöt csapat által töltött finomságokból és a szervezők által biztosított háromféle kolbászból kóstolhatnak a Csíkszentmiklósi Kolbászfesztiválra látogatók, a kolbásztöltő versenyre jelentkező baráti társaságok számára ugyanis szabály idén, hogy harminc szál kolbászt kell szétosszanak a kóstolni vágyók között.
– Öt lej ellenében egy zsetont adunk a rendezvényre érkezőknek, a zsetonok pedig beválthatók a fesztiválon készült kolbászra, káposztalélevesre és lángosra. Egy zsetonért egy kolbász vagy egy tál leves, lángos vásárolható. Biztos vagyok benne, hogy mindenki bőségesen lakmározhat a különböző ízesítésű disznóságból, de gondoltunk azokra is, akik nem szeretik a disznóhúst, ezért bővítettük a fesztivál kínálatát – tájékoztatott a szervezők részéről András Róbert.
Az egész napos fesztivál programjából természetesen idén sem hiányzik a disznóvágás-bemutató, valamint a két kategóriában meghirdetett favágóverseny. A rendezvény színpadán főként a népzene és néptánc kap helyet, fellépnek ugyanakkor a Székely Góbék és a borzsovai hagyományőrző farsangosok. Az érdeklődőket szombaton reggel 9 órától fogadják a fesztivál szervezői.
A fesztivál szervezésében a Csíkszentmiklósi Ifjúsági Egyesület, a Csíkszentmiklósi Hentes Csapat és a Csíkszentmiklósi Idősek Klubja mellett idén is részt vállal a Gyulai Öreg Hentesek társasága és a Hargita Megyei Kulturális Központ.

Pál Bíborka

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.