Közel 80 résztvevő

XI. Régizenei Nyári Egyetem

791

Július 8–13. között szervezik meg Csíkszeredában a XI. Régizenei Nyári Egyetemet, amelyre a jelentkezési határidő a hét elején járt le. Az idei eseményre Ausztriából, Szlovákiából és Magyarországról is érkeznek résztvevők, de Románia számos térségéből is regisztráltak a népszerű programra.

Hangszeres oktatás felsőfokon. Jelentkezőket már nem, de önkénteseket még fogadnak Fotó: Puskás Renáta

Hétfő éjfélkor zárult le a jelentkezés a XI. Régizenei Nyári Egyetemre, amelyet a Cultura Nostra Egyesület, a Hargita Megyei Kulturális Központ (HMKK) és Hargita Megye Tanácsa közösen szervez július 8–13. között Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzatának közreműködésével.
Az idei program során tíz mesterkurzuson vehetnek részt az érintettek: barokk hegedű, csembaló, furulya és fuvola, ének, lant és gitár, viola da gamba és violone, ütőhangszerek a régizenében, ütőhangszeres kamarakurzus: zenei játékok, rögtönzés, szólamszerkesztés, reneszánsz együttes mesterkurzus, valamint reneszánsz és barokk táncok.
Idén először két énekkurzust szerveznek a nyári egyetem keretében, amelyről Ferencz Angéla HMKK-igazgatót kérdeztük.
– Csíkszeredában ezekkel a képzésekkel igyekszünk kiegészíteni a tanügyi rendszerben lévő hiányosságokat, hiszen a hivatalos oktatásban nincs benne a régizene. Ebben az évben két énektanártól is tanulhatnak az érdeklődők, akik számára romániai, magyarországi és svájci szakemberek mutatják a példát – mondta Ferencz Angéla.
Az idei eseményre közel 80 személy jelentkezett, és a résztvevők 9 és 63 év közöttiek. Azt is megtudtuk, hogy a legnépszerűbb kurzus a reneszánsz és barokk táncok, ezt követi az ének, majd a furulya és fuvola szakirány. A XI. Régizenei Nyári Egyetem résztvevői Bécsből, Kolozsvárról, Marosvásárhelyről, Bukarestből, Budapestről, Olasztelekről, Nagyszebenből, Déváról, Medgyesről, Zilahról, Nagyváradról, valamint Csíkszeredából és környékéről érkeznek.
A program helyszíne a Márton Áron Főgimnázium, ahol nemcsak gyakorolnak majd a mesterkurzusok résztvevői, de különböző előadások is láthatók lesznek.
– A közönség számára is nyitott rendezvényekkel készülünk a XI. Régizenei Nyári Egyetem keretében. Július 10-én, kedden tekinthető meg A Bach-kód – bevezetés a Máté-passió barokk oratórium zenei nyelvébe és szimbolisztikájába című előadás, amelyet Steffen Schland, a brassói Fekete-templom karnagya, kórusvezetője ismertet a közönséggel – részletezte a HMKK igazgatója, kiemelve, hogy a Csíki Moziban is lesz látnivaló, hiszen a Ramón Gieling rendezésében készült Erbarme dich – Matthäus Passion Stories (Irgalmazz nekem – Máté-passió történetek) című dokumentumfilmre is várják az érdeklődőket.
– Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a Csíkszeredai Régizenei Nyári Egyetem a Román Kormány Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának közreműködésével tíz ösztöndíjas helyet biztosít a kisebbségi résztvevőknek. A jelentkezési határidő június 18., hétfő éjfél, és a nyariegyetem@regizene.ro címre várjuk a szükséges dokumentumokat – tudtuk meg Ferencz Angélától. Hozzáfűzte: a fesztiválra még mindig várják az önkénteseket.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek