2021, január 17, vasárnap.

Közel 5000 lej az Ebremény Állatvédő Egyesületnek

Civilek végzik a munka oroszlánrészét a kóbor vagy elhagyott, eldobott állatok megmentésében. Ehhez pénzre is szükségük van, a hétvégén például ezért vettek részt a Fuss neki! elnevezésű adománygyűjtő szaladáson. Ugyanakkor egy új állatmenhely létesítéséért is lobbiznak a polgármesteri hivatalnál.

Ideiglenesen otthont nyújtanak az állatoknak. A cica is gazdára vár Fotó: Ebremény
Ideiglenesen otthont nyújtanak az állatoknak. A cica is gazdára vár Fotó: Ebremény

Majdnem 5000 lejt sikerült összegyűjtenie az Ebremény Állatvédő Egyesületnek a vasárnapi adománygyűjtő szaladáson, amit a Szé­kely­ud­var­helyi Közösségi Alapítvány (SZKA) szervezett. Az összeg a hozzájuk kerülő állatok gondozásához, örökbeadásához szükséges alapot növeli, ebből a pénzből vásárolnak pórázokat, chipeket, szállításhoz használatos fém- és műanyag ketreceket, ebből fedezik az oltások és a féregtelenítés költségeit – tudtuk meg Császár Emőkétől, az Ebremény Állatvédő Egyesület munkatársától.
– Sok esetben hívnak, értesítenek minket talált vagy elgázolt állatokról, ilyenkor szükségünk van ketrecekre, szállító dobozokra, pórázra és nyakörvre, néha szájkosárra is. Ugyanakkor az állatokat teljesen egészséges állapotban kínáljuk örökbefogadásra – mondta Császár Emőke.
A talált, elhagyott cicák, kutyák először általában dr. Balogh Botond állatorvoshoz kerülnek, majd próbálnak szálláshelyet, gazdit találni számukra, leginkább a Facebook közösségi portálon keresztül
– Jelenleg hét kiscicát gondozunk, és egy felnőtt szukának meg a kölykeinek is mi adunk otthont. Vannak állandó támogatóink is, és van, amikor valaki úgy hozza hozzánk a talált állatot, hogy tápot vagy pénzt is ad vele, adományként – tette hozzá az állatvédő.
Az állatokat szerető civilek úgy vélik, égetően szükség lenne egy új állatmenedékre a városban. Ezért online és hagyományos aláírásgyűjtésbe kezdett az Ebremény Állatvédő Egyesület, a petíciót, melyben egy európai szabványoknak megfelelő városi kutyamenhely létrehozását kerik, nemsokára le is adják a polgármesteri hivatalnál. Eddig 1400-an adták kézjegyüket. Császár Emőke elmondta, a városhoz közel, lehetőleg főút mellett szeretnének kialakítani az elhagyott állatoknak egy átmeneti otthont, területként felmerült az egykori, jelenleg a bezárási folyamat alatt álló szeméttelep is.
Bár a városháza által a II. Rákóczi Ferenc utcában működtetett menhelyet is alakítgatják, az mégsem mondható egyértelműen „kutyabarátnak”. Tavasszal egy svájci alapítvány támogatásával új kifutót építettek az ott élő ebeknek. A kóbor állatokat az RDE Hargita köztisztasági vállalat fogja be, azután kerülnek a 30 férőhelyes menhelyre, ahol az állatorvosi felügyelet is biztosított – tájékoztatott Bálint Attila, a Városháza sajtóreferense. Jelenleg 14 kutya él itt. Bár egy néhány évvel ezelőtt hatályba lépett rendelkezés értelmében mindössze 14 napig maradhat a befogott állat a menhelyen, és utána el kellene altatni azt, általában csak a beteg vagy nagyon öreg kutyák kerülnek erre a sorsra. Bálint még elmondta, hogy a Városháza is keresi a lehetőséget egy új, korszerű átmeneti otthon kialakítására, és nyitottan fogadják a javaslatokat is.

Asztalos Ágnes

Előző cikkHazai pályán győztek
Következő cikkTornyok, kupolák

Kapcsolódó cikkek:

14,315RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb