péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Közel 350 új hallgatót köszöntöttek

A Sapientia – EMTE Csíkszeredai Kara ünnepélyes keretek között 341 gólyával kezdte meg tegnap a 2019/2020-as tanévet, így mintegy 850 aktív hallgató tanul jelenleg az egyetemen. Idén 254 diák választotta a Sapientia valamelyik alapképzését, 87-en pedig mesterképzésre jelentkeztek. A statisztika alapján több diák jelentkezett a Csíkszeredai Karra, mint az elmúlt tanévben.

Tanévnyitó a Csíkszeredai Karon. Több az új hallgató, mint tavaly volt Fotó: Sipos Szabolcs

Az ünnepélyes tanévnyitó előtt az elsőéves hallgatók megismerték a NEPTUN egységes tanulmányi rendszert, és elsajátították a program használatát, emellett bemutatták számukra a pedagógiai modult. Ezt követően az intézmény oktatói, munkatársai, az elsőéves hallgatók és a meghívottak átvonultak a Csíki Mozi épületébe, ahol ünnepélyes keretek között nyitották meg a 2019/2020-as tanévet.
Elsőként Dávid László, a Sapientia – EMTE rektora mondott köszöntőbeszédet. Elmesélte, hogy amikor ő volt egyetemista, azt mondták, hogy az egyetemen tanultaknak csak a 20 százalékát használják fel az életben. Erre jött egyből a kérdés, hogy akkor miért nem csak azt a 20 százalékot tanítják a diákoknak? A válasz rövid és egyszerű volt: nem tudni, hogy melyik az a 20 százalék…
– A ma létező mesterségek fele 20 év múlva átalakul vagy éppen eltűnik. Lehet, hogy lesz könyvelő vagy jogász, de a munkát nem emberek fogják végezni. Éppen ezért az egyetem úgy próbálja átadni a bölcsességet számotokra, hogy ne a jövő elszenvedői, hanem alkotói, megélői legyetek – fogalmazott Dávid László.
Tóth László, Magyarország Csík­szeredai Főkonzulátusának fő­konzulja felidézte, hogy az 1990 utáni évtizedben sem a rendszerváltás ténye, sem a magyarság jogos igénye nem volt elég ahhoz, hogy új magyar nyelvű állami egyeteme legyen az erdélyi közösségnek.
– 2000-ben a magyar kormány igent mondott a Sapientia egyetemre, az erdélyi magyarságra. Ezzel valósággá vált mindaz, amit a 90-es évek után nem engedtek megszületni. Az azóta eltelt évtizedekben a Sapientia bebizonyította, hogy képes megfelelni a sokrétű kihívásoknak. Szakkínálatával igazodik a piaci elvárásokhoz. Fiatal intézményként keretet biztosít valódi tudományos munkák elvégzéséhez, amelyet jól jelez a kutatói minősítés és a különböző egyetemi rangsorok – hangsúlyozta a főkonzul.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint aki Székelyföldön tanul, versenyelőnyben van másokkal szemben, hiszen itt az alkalmazható tudás mellett gyakorlatra is van lehetőségük. Felhívta az elsőévesek figyelmét a diákmunka fontosságára, emellett megosztott több programot, ösztöndíjat és álláslehetőséget is, amelyekkel a megyei tanács támogatni szeretné a tenni akaró fiatalokat.
Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere kiemelte, hogy az oktatói–hallgatói viszonynak az kellene legyen a kulcsa, hogy a hallgatók legalább annyit nyújtsanak, adjanak vissza az oktatóknak, amennyit ők kapnak tőlük. Legalább akkora lelkesedéssel álljanak a különböző tantárgyakhoz, mint oktatóik. Ne az oktatót lássák bennük, hanem az embert, ne ellenfélként, hanem partnerként tekintsenek rájuk.
Ezután Pap Levente megbízott dékán a tőle megszokott humoros módon köszöntötte az újdonsült sapientiásokat. Mihály Gergő, a Hallgatói Önkormányzat elnöke sok sikert kívánt az új tanévhez, Kovács Nikolett elsőéves génsebészet szakos hallgató pedig a gólyák nevében mondott köszönetet. A beszédeket követően az elsőévesek letették az ünnepélyes esküt és Csapai Árpád egyetemi lelkész megáldotta a kezdődő tanévet. Az ünnepség közös imával és a himnuszaink eléneklésével zárult, közreműködött a Codex Együttes.

Szőke Zsuzsa

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb