Közel 300 alkotás

60

Az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé, az előző évekhez híven, a grafika integráló szerepének bemutatását tűzte ki céljául. Az eseményt nagyfokú szakmai érdeklődés övezte, idén 58 országból, több mint 900 művésztől, közel 2300 alkotás érkezett.

A nagyszámú jelentkező és benevezett mű egyértelműen azt támasztja alá, hogy a biennálé abba a szakaszába érkezett, amikor bátran kijelenthetjük, illetve tényként kezelhetjük, hogy egy világszinten számon tartott szakmai eseményről van szó. Ahhoz sem fér kétség, hogy a régió egyik legfontosabb művészeti rendezvényévé vált és létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen – véli Ferencz S. Apor, a biennálé kurátora.
Az idei biennálé koncepciója a hagyományos és a digitális technikai megoldások közötti kölcsönhatások bemutatására összpontosít. Milyen ponton és hogyan találkozik a pixel alapú kép a tradicionális grafikával, mindezek az átfedések milyen megjelenítési formákat eredményezhetnek, illetve milyen aktuális szellemi tartalmakat generálnak.
A benevezett munkák nagy száma az anyag szakmai minőségét pozitívan befolyásolta. A minden tekintetben változatos anyagban a hagyományos és kísérleti, a saját fejlesztésű egyéni és a digitális technikákon át számtalan nézőpont, szemlélet és stílus képviselteti magát, nagyszámban reagálva a biennálé koncepciójára megfogalmazott felvetésre.
A 294 beválogatott alkotásból rendezett kiállítás jelenleg a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban látható, az alkotásokat decemberben Csíkszeredában is kiállítják.
A biennálé zsűrijét nemzetközi szinten elismert művészettörténészek és képzőművészek alkották: dr. Cristian Aurel Opriș grafikus, a Kolozsvári Művészeti Egyetem tanára, dr. Erőss István grafikus, az egri Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének tanára, Liu Chun-Lan művészettörténész, a Tajvani Nemzeti Művészeti Egyetem tanára, dr. Anca Boeriu grafikus, a Bukaresti Nemzeti Művészeti Egyetem tanára, Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, az EMŰK vezetője, Kónya Ábel képzőművész, a debreceni Modem kurátora és Ferencz S. Apor képzőművész, a biennálé kurátora.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek