Közel 190 sípálya

79

Az elmúlt hetek során a havazás szempontjából kedvezőnek bizonyult az időjárás, legalábbis a hegyvidékeken. Ilyenképpen pedig a múlt hétvégi négynapos „vakáció” során országszerte benépesültek a sípályák, s ez alól nem volt kivétel megyénk sem. Amúgy értesüléseink szerint Hargita megyében mindegyik sípálya be van üzemelve, azaz működőképes, és látogatóban sincs hiány.

Egyre kedvezőbb viszonyok. Lesiklók népesítik be a hegyeket Fotó: schi-bogdan.ro

Minap hozta nyilvánosságra a szaktárca a hazai sípályák helyzetét. Ezek szerint 189 homologált sípálya van, s azok együttes hossza 164 km-t tesz ki. Az idén újabb két sípálya engedélyeztetésére került sor, de azok homologálása még nem ért véget. A természeti adottságok azonban távolról sincsenek kimerítve, még akkor sem, ha hazai viszonylatban nemigen van lehetőség hosszabb sípályák létesítésére. Egyébként országos viszonylatban 5 5 olyan sípálya van, amelynek hossza meghaladja az egy kilométert, abból kettő olyan, amely hossza több mint három kilométer, s csak egyetlen olyan, amely több mint négy kilométeres. Visszatérve az idén engedélyezett sípályákra, azok közül az egyik Beszterce megyében található, hossza 1,2 km, és ötmillió euró értékű helyi beruházásokból létesült, de lévén, hogy az még nincs homologálva, egyelőre használni sem lehet. A turisztikai minisztérium államtitkára, Bogdan Tomoioagă minapi nyilatkozata szerint a másik engedélyezett sípálya Bihar megyében létesült. Ugyanakkor az államtitkár utalt arra is, hogy a sítelepekre a minisztérium költségvetésében előirányzott pénzalapok értéke 17 millió lej volt, s ebből a pénzből lényegében három sítelep fejlesztésére fordítottak pénzt, a Vâlcea megyei Voineasa helységben található sítelepre (Transalpina) mintegy 8,5 millió lejt, a Suceava megyei Câmpulung Moldovenesc municípium területén található sípályára, közel 6,8 millió lejt, valamint a borszéki sípályára (ez utóbbi esetében nem utalt tételesen a beruházás értékére, nem egészen kétmillió lejről lehet szó). Az államtitkár kitért arra a prioritási listára is, amely a hazai sítelepekre vonatkozik. A legjelentősebb beruházásra valószínű, hogy a Fogarasi-havasokban kerül sor, ahol az elkövetkező öt év során 5500 hektáron körülbelül 150 kilométernyi sípályát létesítenének, a beruházás értéke pedig meghaladja majd a 960 millió lejt. Az államtitkár által elmondottakból az derül ki, hogy négy Argeș, illetve Szeben megyében lévő települést érintene ez a beruházás, s annak keretében a tulajdonképpeni sípályák kiképzésével egyidejűleg nagy kapacitású szállítóberendezések is épülnének (30 000 személy/óra), parkolók és jó néhány közhasznú létesítmény.
Nem idetartozik, de érdemes megemlíteni azt is, hogy egy nemrégiben lezajlott sinaiai szakmai konferencián Mircea Dobre turisztikai miniszter azt hangoztatta, hogy idén a szaktárcához 1200 infrastruktúra-fejlesztési projektet nyújtottak be, azok közül pedig csak alig 146 találtatott finanszírozásra érdemesnek. A rendelkezésre álló pénzalap kapcsán csupán annyit árult el, hogy november végén még rendelkezésre állt 25 millió lej, amelyből a minisztériumnak lehetősége van adott projektek társfinanszírozására. Megpróbál­tunk utánanézni annak a 146 nyertesnek nyilvánított projektnek. Sajnos nem járt sikerrel kutakodásuk, mert a minisztérium honlapján nem hoztak nyilvánosságra semminemű információt, sem a benyújtott projektekkel, sem pedig az elfogadott 146 projekttel kapcsolatosan.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.