Közel 1400 fellépő

32. Csűrdöngölő gyermek- és ifjúsági néptánctalálkozó

132

Közel 1400 résztvevővel tartották meg a 32. Csürdöngölő gyermek- és ifjúsági nép­tánc­találkozót tegnap Csíkszeredában. A mára hagyománnyá vált programhoz idén 46 néptánccsoport csatlakozott. György Katalin, a szervező András Alapítvány munkatársa köszöntőjében rámutatott: ha a gyermekek találkoznak a magyar népi kultúrával, a nemzethez való tartozásukat természtes módon szívják magukba. Ehhez járul hozzá a néptánctalálkozó.

Közel másfél ezer résztvevő a 32. Csűrdöngölőn. Nemzettudat-erősítés Fotó: Keresztes Bea

Az András Alapítvány idén is, immár 32. alkalommal életre hívta a Csűrdöngölő gyermek- és ifjúsági néptánctalálkozót a megyeszékhelyen, a házigazda szerepét a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes töltötte be. A néptánc ünnepén 46 fellépő csoport közel 1400 tagja vett részt. Az előadók zömében Csíkszeredából és a környékbeli településekről érkeztek, de Gyergyószentmiklós, Székelyudvarhely, a Kászonok is képviseltették magukat a maratoni néptánctalálkozón.

– Minden szülőnek az a reménye, hogy a gyermekét úgy segíti az úton, hogy céljait elérje és boldog legyen. Természetesen nem gondolom úgy, hogy a Csűrdöngölő minderre alternatívát kínál, viszont abban biztos vagyok, hogyha a gyermek egy adott közösségen belül találkozik a magyar népi kultúrával, akkor a nemzethez való tartozás érzését természetes módon szívja magába – fogalmazott köszöntőjében György Katalin, az András Alapítvány munkatársa, aki szerint a néptánctalálkozó ezt igyekszik elősegíteni.
Az egész napos programot a Csíkcsicsót képviselő gyermek-néptánccsoport előadása nyitotta meg. Egyébként, a korábbi évekhez hasonlóan, idén is részt lehetett venni kézműves-foglalkozásokon és különböző játékokon.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek