Következnek az állattartók

75

Szűk egy hónnappal a támogatásigénylési határidő lejárta előtt Hargita megyéből 11 500 gazda nyújtotta be az idei évre vonatkozó területalapú támogatási kérelmét. Az állattenyésztők támogatási dokumentumait viszont tegnap még nem tudta fogadni az APIA. Haschi András, az ügynökség megyei igazgatója szerint „percek kérdése”, hogy végre az állattartókat kiszolgáló programmodul is működőképessé váljon.

Pityókaültetés Agyagfalván. 11 ezer igénylő
Pityókaültetés Agyagfalván. 11 ezer igénylő

Féltávnál tartanak a Hargita megyei gazdák a 2016-os területalapú támogatás igénylésével, legalábbis a tavaly benyújtott kérelmek számához képest. A Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) Hargita megyei területi irodái ugyanis a március 1-jén indult kampány keretében eddig összesen tizenegy és fél ezer gazda területalapú támogatási kérelmét fogadták – tájékoztatta tegnap lapunkat Haschi András, az APIA Hargita megyei igazgatója.

Szűk egy hónap a rendes határidőig
A kényszerből távolmaradóknak viszont – főként állattámogatásra is jogosult gazdálkodóknak, akinek a támogatáskérelmeit az APIA mindeddig nem tudta fogadni – nagyon igyekezniük kell, az összevont földalapú és állattenyésztési támogatási kérelmek benyújtásának határideje ugyanis május 16. Persze, a jogosultak támogatásigényléseit a május közepi, elsődleges határidőt követő huszonöt naptári napban is fogadja az ügynökség, ám ez esetben a késedelem napi 1 százalékos támogatás-csökkentéssel jár.
Hogy az állattenyésztők támogatásigényléseinek fogadását és feldolgozását az APIA számítógépes rendszerre mikortól teszi lehetővé, tegnap lapunk érdeklődésére az ügynökség megyei vezetője sem tudta pontosan megmondani. Az állattenyésztési kérelmeket illetően a szakember úgy tudta, a rendszerprobléma megoldására a gazdáknak nem újabb heteket, hanem már csak perceket kell várniuk.

Telefonos bejelentkezésre kérik a csíkszeredaiakat
Haschi ugyanakkor – az idei sajátos helyzet miatt – támogatási kérelmeik benyújtásához telefonos előjegyzésre kéri a területalapú támogatásra jogos csíkszeredai gazdákat, megjegyezve, az APIA csíkszeredai területi irodája ugyanis a megyeszékhelyen élő ügyfeleit idén – a korábbi évek gyakorlatától eltérve – az előjegyzés időpontjáról nem levélben értesíti.
A földalapú támogatásra a megyeszékhelyről tavaly 700 gazda volt jogosult. A csíkszeredai gazdáknak a 2016-os területalapú és állattenyésztési támogatási kérelmeik összeállítása kapcsán ezúttal a 0752–332868-as telefonszámon keresztül kell időpontot kérniük: a kifizetési ügynökség munkatársaival a csíkszeredai gazdák időpontot munkanapokon 13 és 14 óra között egyeztethetnek.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.