Következhet a helyi akcióterv

117

A helyi érintettek csoportjának ötödik találkozóját tartották tegnap Csíkszeredában a CD-ETA (Collaborative Digitization of Natural and Cultural Heritage) elnevezésű projekt keretében. Előadásokkal járták körül a természeti és kulturális örökség digitalizációjának témakörét, ezen belül a műemlékekkel és a régészeti feltárásokkal foglalkoztak. Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke hangsúlyozta, hogy csakis integrált stratégiával lehet turisztikát fejleszteni.

Bíró Barna Botond. Csakis integrált stratégiával lehet fejleszteni Fotó: László F. Csaba

Ismét találkoztak tegnap az uniós finanszírozású CD-ETA projekt helyi érintettjei. Az ötödik ilyen jellegű szemináriumon a természeti és a kulturális értékek digitalizálási lehetőségeinek a gondolatát fűzték tovább. A régiók közötti együttműködést serkentő Interreg Europe nevű EU-kezdeményezés projektjében Hargita Megye Tanácsa is partner. Zonda Erika projektmenedzser ismertette az utóbbi félév tevékenységeit, és közölte, hogy a következő lépés a helyi akcióterv elkészítése lesz, amely segít gyakorlatba ültetni a műemlékek digitalizációját.
Bíró Barna Botond megyei tanácsi alelnök közölte, hogy a projekt célja nem más, mint az értékek olyan térbe való áthelyezése, ahol széles körben elérhetővé válnak.
– A digitalizációs folyamat legnagyobb haszna, hogy a különböző szakágakat gyűjtenék össze egyetlen adatbázisba, ezáltal fejlett keresőrendszert tudnánk kialakítani – jegyezte meg az alelnök, hozzáfűzve, hogy e téren jelenleg is sok hasznos kezdeményezés van, viszont csupán részinformációkat tartalmaznak.
Bíró Barna Botond szerint mindez hozzájárul az identitás felvállalásához is, emellett viszont tisztában kell lennünk a lehetőségeinkkel is, hiszen egy mindig elérhető adatbázis hozzájárulhat a turizmus fejlődéséhez.
A programon szó esett a szellemi kulturális örökség digita­li­zá­ciójának lehetőségeiről, a Szent László-legenda freskóinak digitális adattáráról, bemutatták a Kovászna Megyei Értéktárat és a helyi értéktárak kialakításának támogatását is prezentálták.
Előadást tartott Salló Szilárd néprajzkutató, a Hargita Megyei Hagyományőrző Forrásközpont munkatársa, Tövissi Zsolt építész, Sashalmi-Fekete Tamás történész, az Arany Griff Rend Egyesület elnöke, Szőts Papp Zsuzsa kulturális örökségvédelmi szakelőadó, Máté Zsuzsa Enikő, a Hargita Megyei Hagyományőrző Forrásközpont munkatársa, Süveg Éva, Hargita Megye Tanácsa Főépítészi Hivatalának munkatársa, Pap Zoltán orgonaépítő és Fülöp Otília, Hargita Megye Tanácsának főépítésze.
A CD-ETA-projekt egyébként 210 ezer euróval járul hozzá a digitális értéktár Hargita megyei fejlesztéséhez.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek