Következetesen a környezetünkért

Pillepalackgyűjtő akció óvodásoknak

274

Rendszeres szemétszedő akciók, környezettudatos nevelés, újrahasznosítás, valamint a szelektív hulladékgyűjtés régóta kiemelt helyet foglal el a gyergyóalfalvi Mesevár óvoda programjában. A munka legnagyobb eredménye, hogy az óvodások számára már természetes a szemétszedés és a természet védelme.

Fotó: Lőrincz Zsuzsanna

A gyergyóalfalvi Mesevár óvoda hatalmas udvarának egyik szegletében pil­le­pa­lack­gyűjtő zsákok vannak elhelyezve: ide dobják az újrahasznosítható műanyag hulladékot, ami a falu szárhegyi kijáratánál lévő hulladékudvarba kerül.
– A helyi hulladékbegyűjtő a hét évvel ezelőtti indulásakor megkereste az iskolákat és óvodákat, hogy gyűjtésre biztassa, majd felvásárolja tőlük a szelektív szemetet. Az elején nagyon jól működött az elképzelés, később a lelkesedés alábbhagyott az iskolákban, de az óvodák nagy részében továbbra is folytatták a gyűjtést – mondta el lapunknak Lőrincz Zsuzsanna óvónő.
Időközben az alfalvi hulladékbegyűjtő több évig szüneteltette tevékenységét, ezalatt felváltva csíkszeredai, székelyudvarhelyi és maroshévízi begyűjtőkkel léptek kapcsolatba, hogy a folyamat ne szakadjon meg. Az akcióba a szülők mellett rokonok, szomszédok, kereskedelmi egységek is bekapcsolódtak, hogy a hulladékért kapott kevéske összeg az óvodások kirándulására, faültetésre és néhány felszerelés vásárlására elegendő legyen.
– Nagyon sok szervezést igényel a mozgósítás, a hulladék elszállíttatása, de fontosnak tartom, mert a gyermekek hozzáállásán látszik a változás: észreveszik a szemetet az utcán, tudják, hogy annak nem ott a helye. Rajtuk múlik, hogy milyen lesz az elkövetkező évtizedekben a környezetünk – hangsúlyozta Lőrincz Zsuzsanna.

Boncina-Székely Szidónia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek