Követendő példa lehet

„Ötcsillagos” játszótér Székelyudvarhelyen

2 244

A megyében, sőt talán a térségben is egyedülálló az a beruházás, amit tegnap adtak át Székelyudvarhelyen. Egy komplex, átfogó térrendezés valósult meg a Kipi-Kopi Napközi Otthon hátsó bejáratánál, ami egy hatalmas játszóteret, utat, közösségi teret, tárolóépületeket, kis színpadot is magában foglal.

Kis színpad a kicsiknek. Terep a bemutatkozásra, együtt játszásraFotók: Asztalos Ágnes

A bethlenfalvi napközi egyik bejárata a forgalmas Beth­lenfalvi útra nyílik, az autóval érkező szülők zöme a Termés, illetve a Keresztvápa utcák irányából, a hátsó bejáratnál közelíti meg az épületet. A városvezetés itt alapos területrendezésbe kezdett közel két éve. A tágas parkoló már készen áll, a bejárathoz vezető út is (bár még csak egy része aszfaltozott), és tegnap végre átadták a hatalmas felületű közösségi teret, amelynek leglátványosabb része maga a játszótér. Hátravan még egy korszerű sport­pálya megépítése.

Területrendezés felsőfokon
Márton Adél tanfelügyelő egye­nesen ötcsillagos óvodának, ötcsillagos játszótérnek titulálta a Kipi-Kopit, ahol tegnap korán reggel tartották az ünnepélyes átadást. Szülők, gyerekek, más tanintézmények pedagógusai, igazgatói csodálták meg a városban és térségben előzmény nélküli létesítményt. Gálfi Árpád polgármester a folyamatos munka fontosságát hangsúlyozta rövid köszöntőbeszédében, mint fogalmazott: nemcsak kampányidőszakban kell nagy dolgokat cselekedni. Ígérte, hogy folytatják a vállalást, miszerint évente két játszóteret újítanak meg, vagy alakítanak ki a város területén.
A Kipi-Kopi Napközi Otthon egy új, alig pár éves épület. Mögötte sokáig mezei út, hepehupás terület húzódott, miközben a gyerekek tavaly ősszel már beköltözhettek az ingatlanba. A közel 5000 négyzetméteres területet viszonylag hamar sikerült majdnem teljesen rendbe tenni. Ilyent még nem láttunk – mondták többen is a megnyitón.

Esztétikum, praktikum
Ez életem legjobb napja – kiabálta egy kislány, miközben a napközisek birtokukba vehették a csoda-játszóteret.
– Nem egy klasszikus óvodaudvart szerettünk volna létrehozni, és nagyon odafigyeltünk az anyaghasználatra, a minőségre, továbbá az uniós normák betartására – tájékoztatott a létesítmény tervezője, aki a napközi igazgatónője, Fancsali Éva által megfogalmazott álmokat próbálta valóssággá „rajzolni”.Angi Attila helyi vállalkozó az ugyancsak helyi kivitelező cég munkáját is dicsérte.
Visszatérve az uniós normákhoz, megtudtuk, hogy megkövetelik az ütésmentes és csillapító burkolatok használatát, ami a terület nagysága miatt ennél a projektnél elég nagy fejfájást okozott.
– 4000 négyzetméterre telepítettünk majdnem 50 játszótéri elemet, így a felület közel felét gumiburkolattal kellett volna lefedni. Kerestünk más ütéscsillapító lehetőséget, így jutottunk el oda, hogy fa, gyep, gumi és homokfelületek váltakoznak, ha fentről rátekintenénk, ezek különböző mintázatot hoznak ki – vázolta a munkát a tervező.
A játszótéren elkülönül a tipegők, kiscsoportosok, közepesek és nagycsoportosok játéktere, ahová az adott korosztálynak megfelelő játékelemeket csoportosítottak. Van továbbá egy közös nagy játszófelület is, itt van például a mászóháló, kötélpálya, ahol felügyelet mellett bármilyen életkorú gyerek szórakozhat. A játékelemek színesek, praktikusak, anyaguk fa, fém, illetve műanyag. Legalább négy ízléses, fából készült házacska is helyet kapott a játszótéren, ezek szabadtéri foglalkozásokra, kézműves-tevékenységekre nyújtanak lehetőséget, mindenikben van asztal, ülőhelyek és kerti vízcsap is.

Dombok, magasított ágyások
Az összes játékelemet igényes környezetben helyezték el, még a különböző növények telepítése is tudatos tervezés után történt, hogy színben, textúrában, levélformában változatosságot és ismereteket nyújtsanak a gyerekeknek. Ugyanakkor esztétikus elrendezésben falécekkel burkolt, kör alakú ún. magasított ágyások is helyet kaptak a téren, amelyeket birtokba vehetnek az óvodai csoportok és kertészkedhetnek kedvükre.
Angi Attila elmondása szerint nagy hangsúlyt fektettek a különböző egyensúlyfejlesztő játékelemekre, magasra fel lehet mászni többféle „módon” is, ugrálók, hinták csábítják a kicsiket, gerendák vannak a földön, amelyeken végig lehet lépegetni, és van olyan homokozó, ahová fel kell mászni. Külön érdekessége az „ötcsillagos” játszótérnek a több, mesterségesen kialakított, gyeppel fedett magaslat, kis domb, amely izgalmas is a gyereknek, mozgalmassá teszi a látványt, ugyanakkor térhatároló szerepük is van.
Sőt, még nem is látszik a vége. A majdan megépülő sportpályával való találkozásnál „feltűrődik” úgymond a játszótér, azaz töltést alakítanak ki az átmenetnél, ahová csúszdákat, nagyobb sziklákat, kötélhágcsót képzelt el a tervező.

Óvodanap
Az új napközi most, a játszótér átadásával vált kerek egésszé. A polgármesteri hivatal összesen 2,3 millió lejt költött el erre a célra. A bejárat s a játszótér között padokkal ellátott közösségi teret alakítottak ki, kis színpaddal, ahol ma délután meg is tartják az első hagyományőrző rendezvényt, az Én elmentem a vásárba című Kipi-Kopis óvoda- és családnapot. Egyébként a műsorból mutattak be ízelítőt az apróságok a játszótér átadásán is. Térbe illően, fából két tároló is készült, és működik már a közvilágítás a játszótéren meg a közösségi téren is.
– Ilyen óvodaudvar nincs még egy a megyében. De igény van, már több felkérést is kaptunk, hogy tervezzünk hasonlót – mondta Angi Attila.
Az összképhez még hozzátartozik, hogy a bejárathoz vezető út mentén a kerítést a Székelyföldi Legendárium jóvoltából székelyföldi várak nagy méretű monda-illusztrációi díszítik.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek