Kovács: az MPP bekerülhet a parlamentbe, az EMNP nem

57

Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke egyetért azzal, hogy az MPP is bekerüljön a parlamentbe, az EMNP-ről viszont azt valószínűsíti, hogy „megvalósíthatatlan” feltételeket támaszt majd, és vele nem fog össze az RMDSZ az év végi választásokon. Erről Zeteváralján, a 13. EU Táborban beszélt a politikus, amely tegnap zárult.

Kovács Péter parlamenti választásokról tartott előadást
Kovács Péter parlamenti választásokról tartott előadást

A parlamenti választások tétjéről, jelöltállításról és aktuál­po­litikai témákról tartott politikai tájékoztatót Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke Zeteváralján, az EU Táborban. Kifejtette: „Ha a spárga és a pukedlizés már nem megy úgy, akkor a balerina is félre szokott állni. Ezt kéne tennie Tőkés Lászlónak is, aki nem tudja elviselni, hogy egykori erdélyi hősből magyarországi tucat politikussá lett, és ezt a frusztráltságát most már nemcsak az RMDSZ-en vezeti le − amit egyébként már megszoktunk −, hanem utódján, az egyház és politikum együttműködését szorgalmazó Csűry István püspökön is, amit nem hagyhatunk szó nélkül.” Az RMDSZ pénzügyeinek nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban elmondta, az ezt kérő újságíró célja kizárólagosan az, hogy belekössön mindenbe. A parlamenti választások előtti magyar pártokkal való egyeztetések kimenetelét tekintve úgy fogalmazott, a Magyar Polgári Pártnak várhatóan két bejutó helyet ajánlanak, az egyiket Háromszékről, a másikat Udvarhelyszékről vagy Maros megyéből. Egy lehetséges EMNP-s választási stratégiát lemodellezve Kovács Péter kifejtette: az Erdélyi Magyar Néppártnak, amióta megalakult, egyetlen célkitűzése van, hogy nekünk ártson, hogy 5 százalék alá vigye a magyar képviseletet. „Ennek megfelelően ősszel majd olyan ajánlattal jönnek az RMDSZ felé, amely jogi szempontból kivitelezhetetlen, politikai szempontból pedig elfogadhatatlan. Ezután megsértődnek, hadat üzennek, és lemondásunkat kérik. Ezt követően független jelölteket indítanak, akik csökkenteni fogják az esélyeket, így kevesebb magyar politikus juthat be miattuk a parlamentbe” – hangsúlyozta.
Az őszi parlamenti választás jelöltállításkor a kvótarendszer helyett az RMDSZ-nek azokat a fiatalokat és nőket kell támogatnia, akiknek kivitelezhető terveik vannak, akik vállalják és helyt is tudnak állni a megmérettetésben – hangsúlyozta előadásában Kovács Péter. Szerinte a váltásra való igény, a megújulás eredményezte azt, hogy a parlamenti választások egyik erős pontjaként, várhatóan több megyében is befutó helyeken szerepelnek új és egyben fiatal jelöltek is, akiket mindenképpen meg kell mutatni országos szinten. A Szövetség választásokig tervezett céljairól beszámolva elmondta, augusztusban indítják a kényszerűségből külföldre szakadt állampolgárok regisztrációs kampányát, a jelöltállítás szeptemberben zajlik le, október első felében aláírásgyűjtési, majd a célok és eredmények bemutatására irányuló kampányt ütemeztek, továbbá a mozgósításra és a nyelvi jogok használatának tudatosítására is nagy figyelmet fordítanak.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az ifjúság foglalkoztatottságának témáját boncolgatta. – A fiatalok kérjék számon a politikusokat, többek között engem is, illetve ellenőrizzék, hogy dolgozunk-e legalább napi nyolc órát értelmes módon, amiről minden választópolgár tud és fontosnak is tartja! – buzdította beszélgetőtársait. A leghangsúlyosabban a fiatalok hazatelepedésével szeretnének foglalkozni, illetve az itthon maradásban vállalni munkát, mondta. Kitért a pályaorientáció kérdésére, valamint arra a problémára, hogy bár vannak jó kezdő fizetésű állások itthon, akár nettó kétezer lejes bérrel és pár év kitartás esetén előrelépési lehetőséggel, a fiatalok mégis elmennek külföldre, ahol sokszor olyan munkát végeznek, amelyben nincs előléptetés, nem tudnak fejlődni. Ezzel a témával is többet kell foglalkozni, jelentette ki.
A rendezvénynek, melynek mottója A fiatalok Európája volt, idén először a zeteváraljai Natur Air Park adott otthont, és a politikai előadások mellett a 350 résztvevő sportolókkal is találkozhatott és számos szórakoztató programban vehetett részt.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.