2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Kötetben a barlang múltja és jelene

A Súgó-barlang a miénk, ha megbecsüljük, mások is értékelni fogják – hangzott el a Súgó-barlang elmúlt ötven évét ismertető könyv bemutatóján, Gyergyószentmiklóson. A kiállítással is színesített eseményt a barlangászat világnapjára időzítették.

A szerző, András Zsolt dedikálja a Súgó-barlang, 50 év című kötetet
A szerző, András Zsolt dedikálja a Súgó-barlang, 50 év című kötetet

[dropcap]A[/dropcap] Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár emeleti termében tartották volna a Súgó-barlang, 50 év című könyv bemutatóját, azonban a kezdés előtt helyszínváltoztatásra volt szükség, akkora volt az érdeklődés a rendezvény iránt – így végül az intézmény udvarán zajlott az esemény. Csergő Tibor, a Tarisznyás Márton Múzeum igazgatója méltatta a Gyilkostó Adventure Egyesület által kiadott, András Zsolt által szerkesztett kötetet. Hangsúlyozta, komoly munkát igényelt a szerzőtől az adatgyűjtés, de szorgalommal és jó érzékkel válogatott az adathalmazból, arra törekedve, hogy a könyv tartalmas legyen és hitelesen mutassa be a barlang feltárásától eltelt ötven évet. A méltató felhívta az egybegyűltek figyelmét, hogy a Súgó-barlang a gyergyóiak egyik legfontosabb természeti értéke: vigyázhatnak rá, vagy tönkre is tehetik. Arra kért mindenkit, legyenek büszkék erre a kiadványra és ajándékozzanak másnak is belőle.
A könyvbemutatón elhangzott, a barlang művészeket is megihletett az idők során: verseket, festményeket inspirált, például egy Karácsony János-alkotást, amit azonban kevesen ismernek.
A bemutatón jelen volt Kovács Domokos, aki egykor a barlangot kezelő múzeum igazgatójaként felvigyázta, irányította és dokumentálta az eseményeket, többek között a menedékház építését. Ott volt Benedek Oszkár, a legidősebb barlangász is, akit a gyergyóiak Szitaként ismernek, és aki hosszú évekig a menedékházban lakott és fogadta a barlanghoz látogatókat. András Zsolt szerkesztő köszönetet mondott mindazoknak, akik segítettek, hogy megszülethessen a kiadvány. Az érdeklődők a könyvtár emeleti termeiben a múzeumból származó különféle dokumentumokat tekinthettek meg a barlang múltjáról. Ugyanott a barlangban készült fényképeket is kiállítottak, amelyek szeptember végéig megtekinthetők.

Lázár Hajnal

Kapcsolódó cikkek:

14,356RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb