Kötelező lesz a kötelező

85

forro_eros_gyongyver_szinesA kötelező védőoltások mifelénk csak nevükben kötelezők, igazából opcionális, hogy egy szülő beadatja-e ezeket a gyerekének, vagy sem. Az utóbbi években egyre erősödő oltásellenesség következtében pedig egyre többen inkább nem. Ellenpéldákat is találunk Európában, nem is kell messze menni érte, csak „ide”, Magyarországig, ahol már évekkel ezelőtt hozott törvénnyel pontosan szabályozták, mi történik akkor, ha egy szülő másként gondolkodik a kérdésről, és nem hajlandó tudomást venni arról, hogy az oltás kötelező.
Úgy tűnik, hamarosan Románia is erre az útra lép. Évek óta hallani némi próbálkozásokról minisztériumi szinten, hogy bekeményítenek és jogszabállyal lépnek fel az oltásellenességgel szemben, de valahogy mindig elcsitult a téma, mielőtt megszületett volna a norma. Csak feltételezhetjük, hogy hathatós lobbik folyhattak a háttérben, minden bizonnyal érdekek fűződhetnek az oltásellenességhez is (még akkor is, ha ez józan paraszti ésszel elég nehezen érthető), és ha megnézzük például az ortodox egyház bizonyos radikális szervezeteinek a témában folytatott, a sötét középkor szintjét is alig ütő retorikáját, akár el is képzelhető, hogy honnan fújt a szél.
Nemrég viszont az Európai Unió is aggodalmát fejezte ki a romániai gyermekek egyre alacsonyabb oltási rátája miatt, főleg azután, hogy a szomszédos Ukrajnában újból megjelent az oltással kivédhető gyermekbénulás.
Ezek után úgy tűnik, a hazai egészségügyi minisztérium sem mer tovább úgy tenni, mintha nem történne semmi, és kidolgoztak a témában egy törvénytervezetet. Ehhez fértek hozzá a HotNews hírportál újságírói, így rájuk hivatkozva közölhetjük, mit tartalmaz a készülő jogszabály. Ami a legfontosabb, a jelenlegi verzió nyolc betegség elleni védőoltást nevez meg kötelezőként: a B hepatitisz, a szamárköhögés, a torokgyík, a tetanusz, a gyermekbénulás, a kanyaró, mumpsz és rózsahimlő elleni vakcina tartozik ide, és ami már első látásra feltűnik, hogy hiányzik a sorból a tuberkulózis elleni BCG-oltás. A hírportálnak viszont orvosszakértők úgy nyilatkoztak, hogy ez is bekerül a pakliba.
A készülő jogszabály szerint nem íratható majd óvodába, iskolába az a gyermek, akinek oltásai nem naprakészek, hacsak az illető gyermek esetében nincs orvosi ellenjavallata az immunizálásának. A szöveg szerint a szülőt terheli a felelősség azért, hogy gyermeke megkapja oltásait, ám furcsamód, a tervezetben előírt pénzbírságok éppen a szülőkre nem vonatkoznak. Várhatóan 5000 lejtől 10 ezer lejig lesz büntethető például az a tanintézmény, amely beírja az oltatlan gyermeket, ugyanennyit fizethet az a közegészségügyi igazgatóság, ahol nem megfelelően tárolják a vakcinákat, vagy az az orvos, akit az oltások beadásával kapcsolatosan már harmadik kihágáson érnek, de az oltást megtagadó szülőkről a pénzbírságoknál szó sincs.
Ám ez korántsem jelenti azt, hogy ők nem lesznek számonkérhetők. A tervezet szerint, ha egy gyermek másfél éves koráig nem kapja meg a védőoltásait, az esetet a megyei oltási bizottság köteles jelenteni a gyermekjogvédelmi igazgatóságnak. Ha egy gyermek hároméves koráig nem kap védőoltásokat, az már a kiskorúval szembeni, a szülő által elkövetett rossz bánásmódnak minősül, és mint ilyen: bűncselekmény.
Én magam nem vagyok a kényszerítő intézkedések, büntetések híve. Általában bízom a józan észben, az értelemben, a belátó képességben. Minap egy oltásellenes szülőpárral volt szerencsém beszélgetni a témáról. El kell mondanom, úgy álltam fel az asztaltól, hogy már korántsem bízom annyira a józan észben, értelemben, belátó képességben. És most már azt mondom, van helyzet, mikor kell a törvény szigora.

Forró-Erős Gyöngyi

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek