Körvonalazódik Csíkszereda városfejlesztési stratégiája

40

Jövő héten elkezdi a városfejlesztési stratégia és fenntartható mobilitási terv elkészítésével megbízott cég a megyeközpontban felmerülő közlekedési problémák felmérését. A Planificatio Kft. négy alkalommal tart hatórás forgalomszámlálást a városban – ezzel párhuzamosan a lakossággal, a csíkszeredai felsőfokú oktatási intézményekkel és különböző szervezetekkel is konzultál arról, hogy milyen fontos fejlesztésekre van szükség a megyeközpontban.

Feléhez közeledik a városi lakosság körében történő kérdőíves felmérés – közölte lapunkkal Csák László, a városfejlesztési stratégia és mobilitási terv kidolgozásával megbízott cég vezetője. A felmérést a Develo Group Consulting Kft. szerződött munkatársai végzik, a kérdőív részletesen kitér arra, hogy a lakosság szerint milyen a megyeközpontban a közbiztonság, a közlekedés, a közüzemek szolgáltatásai, milyen problémákkal szembesülnek az emberek nap mint nap, milyen közösségi fejlesztéseket javasolnának, egyáltalán: milyen Csíkszeredában élni?

– A kérdezőbiztosok véletlenszerűen, ugyanakkor korcsoportot és más normákat szem előtt tartva szólítják meg a lakosságot. Fontos, hogy mindenki bátran és őszintén válaszoljon a kérdésekre, hiszen ezeket az adatok feldolgozzuk, és ennek alapján kapunk képet arról, hogy a lakosság szerint milyen prioritási lista állítandó fel a városfejlesztési stratégiában – hívta fel a figyelmet Csák László. A lakossági felmérés kiterjed Hargitafürdőre és Csibára is – eddig összesen félezer embert szólítottak meg a közvélemény-kutatást végző biztosok, hátravan további ötszáz személy felkeresése. A kérdőívet név nélkül kell kitölteni, az adatokat és válaszokat bizalmasan kezelik.

A forgalmi, közlekedési problémákat vizsgálják
Jövő héttől kezdődően, négy héten keresztül, feltehetően szerdánként forgalomszámlálást tart a Planificatio Kft., részben a város azon pontjain, ahol a csíkszeredai rendőrség kimutatásai szerint többször előfordult közlekedési baleset. Megvizsgálják ugyanakkor az online konzultációk során a lakosság által megjelölt forgalmas városi helyszíneket is.
– Eddig több mint 150 forgalmi, illetve közlekedési problémát jelzett a lakosság az erre létrehozott online felületen. Az ingázók és vendégek számára összeállított kérdőívet is sokan kitöltötték, és számos érdekes szempontot vetettek fel a témában – részletezte Csák, megjegyezve, a forgalomszámlálás során külön figyelmet fordítanak a megyeközpontba bevezető útszakaszokra.
A városfejlesztési stratégiát és mobilitási tervet április végén, legkésőbb a májusi városi tanácsülés keretében szeretné bemutatni az önkormányzat. Antal Attila megbízott polgármester egy kész, a lakosság valós igényeit figyelembe vevő dokumentációt szeretne a következő mandátumban asztalhoz ülő önkormányzati képviselő-testület számára hátrahagyni.

Tanintézmények igényeire is figyelnek
Tegnap délelőtt a megyeközpontban működő felsőfokú oktatási intézmények vezetőivel, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem képviselőivel és a Szent István egyetem főigazgatójával egyeztet Antal Attila és Csák László az oktatási intézmények városfejlesztési javaslatairól, igényeiről. Makó Zoltán, a Sapientia dékánja röviden ismertette a csíkszeredai épület eddigi felújításának eredményeit, és arra kérte a városvezetést és a stratégia kidolgozásával megbízott cég vezetőjét, vegyék figyelembe, hogy az intézmény szeretné megváltoztatni az épület főbejáratának jelenlegi helyét.
– A promenád, vagyis a Temesvári sugárút felé nyitnánk meg az épületet, illetve szeretnénk az itt lévő övezetet egyetemi térként hasznosítani. Gondolkodunk továbbá két szolgáltatói egység: élelmiszer- és vízminőség-ellenőrző központok létrehozásán. Amennyiben a jelenlegi épületen belül ezt nem tudjuk megvalósítani, a várostól igényelnénk egy központi fekvésű területet – részletezte Makó.
Az egyetem dékánja ugyanakkor javasolta, hogy a város turisztikai látványosságai közé az intézmény által létrehozott planetáriumot is illessze be az önkormányzat.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.