2020, december 2, szerda.
custom_html_banner1

Hirdetés

Korszerűsítik a járóbeteg-rendelőt

Bővítik és korszerű orvosi gépekkel, eszközökkel szerelik fel a gyergyószentmiklósi járóbeteg-rendelőt. A beruházásra vonatkozó szerződést már aláírta a gyulafehérvári Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség székhelyén Nagy Zoltán polgármester.

Aláírták a szerződést. Fél évet kell várni a betegellátás javulására Fotó: Boncina-Székely Szidónia

A finanszírozási szerződést hétfőn írták alá, a pályázat megvalósításának részleteit pedig tegnap sajtótájékoztatón ismertették.
A több mint 9 millió lejes uniós projekthez 2 százalékos önrésszel járul hozzá a gyergyószentmiklósi önkormányzat. Nagy Zoltán polgármester hangsúlyozta: a szerződés aláírásakor az aktualizált értékeket vették figyelembe, így nem fordulhat elő az a patthelyzet, amely a tömbházak felújításával kapcsolatos pályázat ügyében. (Mint ismeretes, a gyergyószentmiklósi tömbházak felújítását célzó projekt szerződésének aláírását követően nőtt az építőipari minimálbér, így a pályázatba foglalt összegért nem találnak kivitelezőt, amely elvégezné a munkálatokat – szerk.megj.).
– A munkálatok elvégzésének futamideje hat hónap: ez idő alatt a felszereléseket is meg kell vásárolni, és ha minden az elképzelések szerint halad, jövő tavasszal már látványos és érezhető változások lesznek a járóbeteg-ellátásban – közölte Nagy Zoltán.
A megnyert összeg több mint 75 százaléka eszközbeszerzésre irányul, a fennmaradó részt az 587 négyzetméternyi tetőtér kialakítására, közművesítésére és a nyílászárók cseréjére fordítják majd.
Az elképzelések szerint a helybővítés után a kialakított tetőtérbe költözik a laboratóriumi részleg, a helyére pedig a Gyergyóditróban működő, krónikus betegeknek fenntartott belgyógyászati osztályt helyezik át. Ferenczy István kórházigazgatótól megtudtuk: a ditrói részleg fenntartása rendkívül költséges, így a 10 ággyal működő osztályt a személyzettel együtt áthelyeznék ide.
Az uniós pályázat egy sor olyan eszköz megvásárlását célozza, amelyek által a régió egyik legmodernebb járóbeteg-rendelője lesz a gyergyószentmiklósi.
– A legfontosabb felszerelés – ami egy régi álmunk – egy nagy teljesítményű CT-készülék lesz. Emellett három röntgenkészüléket, mammográfiás röntgengépet, hét ultrahang készítésére alkalmas gépet, EKG-készülékeket, csontsűrűségmérőt is vásárolunk. Ezeken kívül megvalósul egy másik, szintén régi elképzelésünk: gasztro- és endoszkópgépeket vásárolhatunk, és ezáltal megnyithatjuk a gasztro­enterológiai kabinetet, ahová már a szakorvos is megvan – mondta el a sajtótájékoztatón Ferenczy István kórházigazgató.
A gépeket a szakorvosokkal történő egyeztetések után, liciten fogják megvásárolni, szem előtt tartva azt, hogy ezek jó minőségűek és nagy teljesítményűek legyenek.
A korszerűsítési munkálatokat a közbeszerzési eljárásoknak megfelelően és abban az ütemben tudják végezni, ahogy a törvények engedik. Az első lépés az építkezési engedélyhez szükséges kivitelezési terv elkészíttetése lesz. A tervezett munkálatok előreláthatóan nem érintik majd a betegellátás folyamatát.

Boncina-Székely Szidónia

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb