Korszerű tanműhelyben tanulhatnak

78

Modern gépekkel felszerelt tanműhelyekben tanulnak a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola hároméves szakoktatásában részt vevő diákok. A tanintézmény a Bethlen Gábor Alap pályázati kiírásában nyert 196 ezer lej értékű vissza nem térítendő támogatást, ebből vásárolt a kőműves, ács–asztalos–parkettázó, illetve a víz-gáz szerelő szakokon működő műhelyekbe új kéziszerszámokat és célgépeket.

Szentes László szakoktató mester és Szén János igazgató. Új lehetősége Fotó: László Róbert
Szentes László szakoktató mester és Szén János igazgató. Új lehetősége Fotó: László Róbert

Február végén kapta meg a Kós Károly Szakközépiskola a 2015 a külhoni szakoktatás éve programban megpályázott új építőipari gépeket és kézi szerszámokat, a megyeközpontban így jelenleg ez a tanintézmény biztosítja a legkorszerűbb, az alapismeretek elsajátítására alkalmas tanműhelyeket.
– A tanulók már ismerkednek a gépekkel, a műhelyek felújítása azonban folytatódik, új munkapontokat rendezünk be a parkettázás és a zsaluzás alapfogásainak gyakorlásához, de a víz-gáz szerelő műhelyben is kisebb átalakításra készülünk, egy, az alap épületgépészeti gyakorlati oktatáshoz szükséges fürdőszobát alakítunk ki – részletezte Szén János. A Kós Károly Szakközépiskola igazgatója szerint a Bethlen Gábor Alap által lebonyolított pályázatnak köszönhetően az iskola új elektromos kéziszerszámokat, ütvefúrót, vésőgépet és számos egyéb szerszámot vásárolt a kőműves tanműhelybe. Az ács–asztalos–parkettázó tanműhelybe pedig négy új alapgép: egyengető és vastagoló gyalugép, fúró és csiszológép, illetve egy elszívó-berendezés érkezett, amely megtisztítja a műhelyt a forgácstól és portól, a famegmunkálás minden melléktermékétől.
– Nagyon fontos, hogy a diákok még azelőtt megismerkedjenek az építőipari szakmákban jelenleg használt gépekkel és az azok használatának munkavédelmi szabályaival, mielőtt a vállalkozókhoz kerülnek gyakorlatra. Ez most az új, korszerű gépészetnek köszönhetően lehetséges – mondta lapunknak Szentes László Csaba ács–asztalos–parkettázó szakoktató mester.
Az iskolaigazgató szerint az ács–asztalos–parkettázó műhelyben a tanulók jelenleg szekrényeket és ágyakat készítenek, az így készült bútorokat pedig a tanintézmény bentlakásában használja fel a középiskola.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.