Korszerű szerszámgépeket vásároltak

A magyar kormány támogatásával fejlesztik a szakképzést

168

Számítógép vezérlésű (CNC) szer­számgépekkel felszerelt tan­mű­helyt és mechatronika szak­termet avattak pénteken a gyer­gyó­szent­miklósi Fogarasy Mi­hály Szakközépiskolában. A be­ren­dezéseket magyar állami támogatással vásárolták meg. Az átadáson Potápi Árpád János nem­zetpolitikáért felelős államtitkár azt mondta, a magyar állam a szülőföldön való boldogulást támogatja.

Új gépeken tanulhatnak a szakiskolások. Szakma a kézben Fotó: Lázár Hajnal

Ünnep volt pénteken a gyer­gyó­szentmiklósi Fo­ga­rasy Mihály Szakközépiskolában, hiszen új tanműhelyt és szaktermet avattak. Mint azt Részeg Ildikó, az intézmény igazgatója mondta, az iskola névadója, már régen kijelölte annak feladatát: „Erkölcsös és munkaszerető székely embereket kell nevelnünk” – idézte Fogarasy Mihály püspököt, s hozzátette, ennek igyekeznek eleget tenni.
– Több mint 30 ezer szakember került ki az iskola padjaiból, akik megállták helyüket a világban bárhol – mondta Részeg.
Az intézmény nagy összegű támogatásokat kapott az elmúlt években a magyar államtól, többek között külföldi szakmai gyakorlatok szervezésére, testvér­iskolákkal való kapcsolatépítésre, szakmai fejlődésre. Most a mechatronika szakterem felszerelésére 3,4 millió forintot kapott pályázat útján, a CNC gépekre pedig 9 millió forintot. Az igazgató szerint olyan eszköztárral gazdagodott az iskola, mely modern gyártási technikák oktatását teszi lehetővé.
– A megszorítások miatt egyre kevesebben vagyunk, de mindent megteszünk, hogy jó szakembereket neveljünk – szögezte le Részeg Ildikó.
Potápi Árpád János, a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az avatóünnepségen azt mondta, az elmúlt években összesen 1,2 milliárd forintot fordított a magyar kormány a szakképző intézmények felszerelésére szerte a Kárpát-medencében, 145 tanműhelyt és tangazdaságokat létesítettek. Ebből az összegből 430 millió forint jutott Erdélybe, több mint negyven szakiskolának. Az államtitkár hangsúlyozta, a cél az, hogy Erdélyben is meghonosítsák a duális szakképzést, a helyi vállalkozók bevonásával a szakiskolák olyan szakmákat oktassanak, melyekkel a fiatalok valóban el tudnak helyezkedni. Hangsúlyozta, a magyar kormány a szülőföldön való boldogulást támogatja.
Elmondta azt is, Nagy Zoltán polgármesterrel egyeztetve egyértelművé vált számára, hogy Gyer­gyó­szentmiklós a térség központja, ahhoz, hogy gazdasága fejlődni tudjon, nagy szükség van a megfelelő minőségű szakoktatásra.
Glodeanu Cristinel Fănel főtanfelügyelő-helyettes szerint, örvendetes, hogy a diákok érdekében a magyar és a román kormány együtt tud dolgozni.
Nagy Zoltán polgármester elmondta, 2014-ben egy győri látogatás során fogalmazódott meg a városvezetésben az az álom, hogy új alapokra helyezzék a gyergyó­szent­miklósi szakoktatást. A korszerű berendezések beszerzése az egyik első lépése ezen elképzelés megvalósulásának, s azt remélik, a jövőben is lesznek még hasonló avatóünnepségek az intézményben.
A városvezető megjegyezte, most, amikor felmerült a két szakközépiskola összevonásának lehetősége, a városvezetés úgy döntött, nem ez a megfelelő út, inkább nagy terveket szőnek, hogy az intézmény infrastrukturális és műszaki fejlesztése terén előrelépjenek.
Az eseményen elhangzott az is, szükség van a Szent István-plébánia tulajdonában levő iskolaépület felújítására, ennek megvalósításához a helyi és megyei önkormányzat, valamint a magyar kormány támogatására számítanak.
A beszédeket követően az iskola diákjai mutatták be az esztergagép és marógép működését.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek