Korszerű gépek magyar állami segítséggel

Felszerelték a Venczel József Szakközépiskolát

77

A csíkszeredai Venczel József Szakközépiskola tegnap az erdész szakmunka elsajátításához nélkülözhetetlen eszközöket kapott, ezeket Ugron Ákos Gábor, a magyar kormány földművelésügyi minisztériumának helyettes államtitkára adott át hivatalosan az oktatási intézménynek.

Volonics Zoltán, a gyártó cég mûszaki vezetõje mutatta be a gépeket a diákoknak

Szándékukban áll a továbbiakban is támogatni az iskolát, aszerint, hogy milyen igényei vannak az oktatási intézménynek. Idén például fakitermelő versenyen vehetnek részt Magyarországon az iskola diákjai – mondta a Hargita Népe érdeklődésére a helyettes államtitkár.
– Székelyföldön, Erdélyben is az erdő a legnagyobb kincse a magyarságnak, amely a közbirtokosságok tulajdonába került, az erdők kezeléséhez minőségi munkát végző, jól felkészült szakemberekre van szükség. Az a legfőbb célunk, hogy a fiatalok anyanyelvükön tudják ehhez a szaktudást megszerezni, ezért támogatjuk az erdészeti szakképzést Csíkszerdában – nyilatkozta lapunknak Ugron Ákos Gábor. Hozzáfűzte: a támogatás ötlete – mint sok más jó kezdeményezés – Böjte Csaba ferences szerzetestől származik.
Mint részletezte: először 2016 pünkösdjén nyújtottak támogatást az iskolának, akkor huszonhét erdészeti tankönyvet adtak át. Tavaly, 2017-ben az induló erdészeti szakmunkásképzést és a kertészeti oktatást segítő újabb tankönyveket hoztak az iskolának. Ekkor közölték az iskola szakoktatói, hogy még gépekre lenne szükségük, mert annyira elavult az eszközparkjuk, hogy egyrészt veszélyes, másrészt nem azokkal fognak dolgozni a fiatalok, ha majd munkát vállalnak tanult szakmájukban. Hozzáfűzte: bevonták a munkába az Országos Erdészeti Egyesületet (OEE) és a Kárpát-medencei Erdészek, Vadászok, Természetjárók Alapítványt (KEVTA), akik egy-egy ismert céggel, a Stihllel és a Husqvarnával kötöttek straté­giai partnerséget, tőlük szerezték be a szükséges eszközöket. Az iskolának adományozott eszközök között akad egy oktatási célt szolgáló motorfűrész, amelyen a diákok megfigyelhetik, hogyan működik, hogy ha kell, később tudjanak megjavítani egy ilyen eszközt. Ezenkívül vannak védőfelszerelések is, hogy a diákok szokják meg, mindig azzal kell dolgozni – részletezte a helyettes államtitkár.


Bálint Gabriella, az iskola igazgatója kérdésünkre elmondta: a hazai oktatási rendszernek mostohagyermeke a szakoktatás, csak az oktatók bérére és a diákok havi 200 lejes ösztöndíjára költ. Tankönyvek ugyanakkor nincsenek, a szakiskolák didaktikai eszközökhöz csak pályázatok útján juthatnak. A szakmai gyakorlathoz is az iskoláknak kell cégeket keresniük.
– Abban a kivételes helyzetben vagyunk, hogy Erdély egyedüli erdészeti szakoktatást is nyújtó iskolája vagyunk, a magyar állam támogatása nagy segítség a számunkra. Kicsit tündérmese, hogy megálmodtuk és lett is belőle valami – mondta.
Az iskolában egyébként jelenleg hat erdészeti osztály működik, 99-en tanulnak középiskolai osztályban, 15-en szakmunkás képzőben és 15-en posztlíceális képzésben részesülnek, akiknek három erdész tanítja a szakmát. Az eseményen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki beszédében a duális képzés fontosságát hangsúlyozta.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek