vasárnap, november 29, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Korszerű eszközök a csíkszeredai kórházban

Annyi a különbség, mint egy szekér és egy Lamborghini között: nemcsak kényelmesebb, gyorsabb és elegánsabb, hanem biztonságosabb is – fogalmazott dr. Füstös Annamária, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház újszülöttosztályának vezetője a néhány hete birtokba vett újszülöttmelegítő és -újraélesztő asztal kapcsán, amely rendkívüli változást jelent a kórház ezen részlegének munkájában. Hasonlóan nyilatkozott valamennyi osztályvezető főorvos, amelynek részlege modern eszközökkel gyarapodott a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány közös programja révén.

A kórház szakemberei és a munkájukat támogatók. Szintet léptek Fotó: Milik Szilárd

Az elmúlt két hónapban már 223 onkológiai kezelésre szoruló beteg használta azokat az egyenként 10 ezer euró értékű különleges foteleket, amelyeket az onkológiai részleg kapott. Az újszülöttmelegítő asztalra a tegnap éjszaka is szükség volt. A kékfénylámpa alatt ottjártunkkor éppen a részleg legidősebb és egyben legkisebb lakója, egy háromhetes és alig 1,5 kg-os csecsemő feküdt. Mindez azt igazolja, hogy a csíkszeredai kórház életében jelentős előrelépést jelentenek az adományként kapott korszerű eszközök – derült ki a tegnap tartott sajtótájékoztatón.
A MOL Románia és a Pol­gár-Társ Alapítvány közös programja révén a Csíkszeredai Me­gyei Sürgősségi Kórház 270 ezer euró (1,25 millió lej) értékű adományban részesült. A gyermekgyógyászati osztály nagy tel­jesítményű ultrahangkészülék, az újszülöttgyógyászati osztály mo­dern újszülöttmelegítő és -újraélesztő asztal, valamint kékfény lámpák, míg az onkológiai osztály tíz önszabályzó kezelőfotel és két vénakereső eszköz birtokába jutott a program jóvoltából. Már használják az adomány részeként átvett, teljesen felszerelt mentőautót is, amelyet a kórházépület előtt az újságírók is megtekinthettek.
– Számunkra igazi élményt, pozitív tapasztalatot jelentett a program lebonyolítása – hangsúlyozta Potozky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója, aki elmondta, hogy milyen nagy örömmel és őszinte lelkesedéssel fogadta az adományt a kórház vezetősége és munkatársi gárdája is. – Ez nekünk is további biztatást, lelkesítést jelent – mondta az igazgató.
– Fontos, hogy visszaadjunk valamit a közösségnek, amelyben tevékenykedünk – fejtette ki Borvíz Levente, a MOL kiskereskedelmi igazgatója, megemlítve, hogy a MOL évek óta jelentős összegeket fordít sportolók, tehetségek, tanárok, művészek támogatására, az idén pedig két kórházat részesít különleges adományban: a csíkszeredai kórház mellett a bukaresti Marie Skłodowska Curie Sürgősségi Kórház épületének tetején helikopter-leszállópálya építését támogatják. – Amikor egészségesek vagyunk, sok tervünk van, ha megbetegszünk, csak egyet szeretnénk: meggyógyulni. Ezért is fontos nekünk ez a projekt – nyilatkozta Borvíz Levente.
Dr. Konrád Judit kórházigazgató köszönetet mondott az adományozóknak, akik lehetővé tették a betegellátás minőségének javítását és a mentőautó révén a kórházi betegszállítás átszervezését. Dr. Füstös Annamária a már említett szekér–Lamborghini hasonlattal példázta az eddigi eszközök és a most kapottak közötti minőségi különbséget, ugyanakkor kifejtette, hogy a korábbiaknál jóval hatékonyabb LED-es kékfény lámpákra minden második újszülöttnek szüksége van. Dr. Holló Gergelynek az egyik beteg szintén autós (Trabant–Mercedes) hasonlattal fogalmazta meg az eltérést a korábbi székek és padok és a most használt multifunkcionális fotelek között, amelyeket gombnyomásra lehet átállítani, és lehetővé teszik a sürgősségi betegellátást is. A vénakeresőknek pedig a betegek fájdalommentesebb kemoterápiás kezelésében van jelentős szerepük. Dr. Törzsök Anikó, a gyermekosztály főorvosa elmondta, hogy az adományként kapott újgenerációs ultrahangkészüléket üzembe helyezése óta szinte folyamatosan használják. A készülék segít a diagnózis felállításában, a beteg gyerekek mellékhatások és káros hatások nélküli kivizsgálásában.
Az orvosi műszerek, eszközök beszerzését a Polgár-Társ Alapítvány bonyolította le a MOL Románia által biztosított adományból. Az eszközök beszerzése során sikerült jókora összeget megspórolni, amit az ősz folyamán kórházi laboratórium felszerelésére fordítanak, tehát az adományprogram még nem zárult le teljesen – hangzott el a kórházlátogatással egybekötött sajtótájékoztatón.

Daczó Katalin

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb