Koronavírus: Üzemel a megyei kórház új osztálya

626

Elkezdődött a tevékenység, kedden, május 26-án – azaz ma – Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház újonnan létrehozott külső egységében, a Hargita Megye Tanácsa tulajdonában lévő Multifunkcionális Központban – közölte lapunkkal az egészségügyi intézmény vezetése. Mint arról beszámoltunk Konrád Judit kórházmenedzser és Borboly Csaba megyei tanácselnök hétfő esti videóüzenetükben jelentették be, hogy új osztállyal bővül a megyei kórház.

A közlemény szerint: ebben a külső egységben azok az igazoltan koronavírussal fertőzött személyek részesülnek ellátásban, akik betegsége nem jár tünetekkel, enyhe tüneteket mutatnak vagy nem tartoznak a veszélyeztetett csoportokba. Az Egészségügyi Minisztérium 753/2020-as rendelete szerint minden megyében létre lehet hozni olyan elkülönítő- és kezelőegységeket, amelyekben az igazoltan koronavírusos, de a betegség tüneteit nem mutató, annak enyhe tüneteit produkáló, tünetmentessé vált vagy pedig kockázati tényező nélküli személyeket fektetik be. Miután Csík térségében egyre több fertőzést igazoltak és a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház Covid-19-es betegeket ellátó osztályain a maximális kapacitást is elérte egy adott pillanatban a beteglétszám, szükségszerűvé vált egy ilyen külső egység létrehozása a csíkszeredai kórház számára is. A kórházat működtető Hargita Megye Tanácsa felajánlotta erre a célra a tulajdonában lévő, csíksomlyói Multifunkcionális Központot. Ebben a létesítményben 14 hely áll rendelkezésre. A beutaltak számára biztosított az egészségügyi ellátás, állapotukat egészségügyi asszisztensek és infektológus szakorvos fogja követni, ha valakinél tünetek jelentkeznek vagy állapota súlyosbodik, akkor visszakerül a kórházba. Az egység megkapta a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság egészségügyi működési engedélyét.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház páciensekre vonatkozó szabályzata a külső egységbe beutaltak számára is érvényes lesz. Az egység élelmezését a kórház a kórházi konyha biztosítja.

– A tünetmentes fertőzöttek elkülönítése két szempontól is fontos volt: egyrészt így nem kell a kórházban, a néha súlyos tüneteket is produkáló betegek között elhelyezni azokat, akik tünetek nélkül vészelik át a fertőzést, másrészt pedig a kórháznak a koronavírusos betegek ellátásra kialakított osztályait is tehermentesítjük – mutatott rá dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere.

– Az elmúlt napokban azon dolgoztunk, hogy a csíksomlyói multifunkcionális központban a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak egy újabb részlege jöjjön létre. Köszönöm a megyei tanács, a kórház és a gyermekvédelmi vezérigazgatóság munkatársainak a közreműködést. Erre azért volt szükség, hogy a tünetmentes fertőzöttek ne a kórházban kelljen átvészeljék a szükséges időszakot, illetve így környezetkímélőbb és költséghatékonyabb az ellátásuk. Az itt elszállásoltak folytatni tudják otthonról végezendő munkájukat, ami a kórházban nem lehetséges, és biztosított a kényelmük – nyilatkozta Borboly Csaba, az ingatlant a kórház rendelkezésére bocsájtó Hargita Megye tanácsának elnöke.

Május 26-án a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak a Covid-19-es betegek ellátására kijelölt osztályain összesen 63 beteget ápoltak, közülük 55 személy igazoltan fertőzött a koronavírussal. A fertőzöttek között 25 személy tünetmentes. A tünetmentes és a betegség enyhe formáit produkálók elhelyezésére még szükség van helyre, újabb helyszínek azonosításán és ezeknek az átalakításán dolgoznak az illetékesek.

HN-információ

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.