Koronavírus: Százra emelkedett a megyei fertőzöttek száma

1 382

Tíz új koronavírusos megbetegedést jegyeztek a tegnap óta Hargita megyében, így százra emelkedett a fertőzöttek száma – közölte lapunkkal a Hargita megyei prefektusi hivatal. A stratégiai kommunikációs törzs 13 órakor közzétett adatai szerint országszerte 198 új megbetegedést igazoltak.

Illusztráció

Hargita megyében az elmúlt huszonnégy órában 48-cal csökkent az intézményes karanténban lévő személyek száma (jelenleg 137 személy van intézményes elkülönítésben), 1219 személy házi elkülönítésben tartózkodik, 147-tel több, mint tegnap. Eddig 100 fertőzést jegyeztek, 21 személy meggyógyult, egy meghalt, 78 személyt a csíkszeredai és székelyudvarhelyi kórházakban ápolnak.

Nincs új fertőzött Csíkszeredában

A fertőzöttek számának gyors növekedése miatt, a csíkszeredai katasztrófavédelmi bizottság újabb ülést tartott csütörtökön. Ráduly Róbert Kálmán beszámolt az újabb intézkedésekről, amelyekkel a járvány terjedését igyekeznek megelőzni. Több gócpont alakult ki a térségben.

A pozitív esetek száma megnőtt a megyében, az elmúlt héten. A környező településeken, például Csíkszépvízen 16 eset van, Csíkmindszenten összesen 26 és a csíkszentgyörgyi betegek száma 7 mondta a polgármester. Hozzátette, hogy a növekvő miatt új helyszínt is kell találni a betegek ellátására. A megyei egészségügyi igazgatóság által végzett tesztek nem mutattak rá újabb fertőzésekre Csíkszeredában.

Tömeges hazatéréseknek lehetünk tanúi, ennek főként az az oka, hogy lazítottak a korlátozásokon és több ország nyitotta meg a határait. Tíz nappal ezelőtt még mindenkit köteleztek volna a két hetes karanténra, mára viszont ez megváltozott válaszolt az újságírói kérdésre a polgármester. Hozzátette, hogy ennek is lesznek bizonyos következményei, de ezek átvészelhetők. Mint mondta a cégeket és kiskereskedőket érintő korlátozásokat nem Csíkszeredában, hanem Bukarestben hozzák meg. Elmondása szerint az önkormányzat annyit tehet, hogy olyan megoldásokat eszközöl, amelyekkel segítségére lehet a vállalkozóknak, amelyekkel csökkentheti a kockázatot.

A tünetmentes fertőzöttek esetében még nincs pontos határozat, a lehetséges forgatókönyvek egyeztetés alatt vannak. Közel hetven ágy van a fertőző kórházban, oxigénnel ellátva. Ha ezek a helyek betelnek, akkor szükség lesz újabb ötletekre, megoldásokra. Ezt a döntést viszont a Megyei Katasztrófavédelmi Bizottság fogja meghozni zárta a tájékoztatót a városvezető.

Országos adatok

Az országos stratégiai kommunikációs törzs tájékoztatása szerint országszerte 198-al növekedett a fertőzöttek száma. A járvány kezdete óta összesen 17.585 koronavírusos megbetegedést igazoltak, közülük eddig 10.581-en meggyógyultak és elhagyhatták a kórházat.

A kórházak intenzív osztályán 203 beteget ápolnak. 1151-re nőtt a betegség halálos áldozatainak száma.

HN-információ

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.