Koronavírus: Nem lepődtek meg a megyei hatóságok

2 907

Senki nem szorul a Hargita megyei koronavírusos betegek közül intenzív kezelésre, a csíkszeredai és székelyudvarhelyi kórházak együttes befogadása lehetővé teszi, hogy a jelenleginél lényegesen több pácienst ápoljanak, ha az szükségessé válik. Noha az elmúlt időszakban a négyszeresére nőtt a megbetegedések száma a megyében, a hatóságokat és az egészségügyi rendszert ez nem érte váratlanul – hangzott el pénteken Hargita megyei önkormányzat és a prefektusi hivatal közös sajtótájékoztatóján.

Tar Gyöngyi, Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője elmondta: igaz ugyan, hogy nehéz napokon vannak túl, de a hatóságokat nem érte felkészületlenül, hogy az elmúlt időszakban gyakorlatilag megnégyszereződött a koronavírusos betegek száma Hargita megyében.

A megyeháza amfiteátrumában zajlott a sajtóesemény. Mindenki betartotta az előírt  távolságot. Fotó: Erős Zoltán

Pillanatnyi helyzetkép

Mint részletezte: számítani lehetett arra, hogy ez fog történni, az után, hogy az emberek tudták május 15-e után szabadabban közlekedhetnek. Ráadásul már jóval korábban beindult a mozgás, azt követően, hogy az alkotmánybíróság döntése után kiderült: a hatóságok nem fognak bírságolni. Hozzáfűzte a megyében már a fertőzések második hullámával van dolgunk, úgy hogy az elsőt nem is lehet igazából hullámnak nevezni, mert többnyire szórványos, elszigetelt esetekről volt szó. Ugyanakkor elmondta: Csíkszeredában jelenleg nincs koronavírusos beteg, de a városhoz viszonylag közel két gócpont is található. Az egyik egy céghez köthető, ott a vállalat munkatársai betegedtek meg, a másik helyi, családi gócpont. Tulajdonképpen egy nagy létszámú család és kiterjedt rokonsága fertőződött meg. A hatóságok azonosították megfertőzött betegeket és sikerült feltérképezniük azt is, hogy kikkel érintkeztek. A betegek közül senki nem szorul intenzív terápiára, tüneteik enyhék vagy legfeljebb közepes súlyosságúnak mondhatóak. Ez azért is van, mert a többségük fiatal, nincs köztük senki aki az idősebb korosztályhoz, vagy más veszélyeztetett csoporthoz tartozna. Egyébként a nap folyamán tíz beteget áthelyeztek Csíkszeredából Székelyudvarhelyre, mert a koronavírus mellett más betegségtől is szenvednek. Védőfelszerelésből, gyógyszerekből ugyanakkor nincs hiány a megyében. Férőhely is akad bőven a kórházakban, Csíkszeredában kevés hely marad ugyan, így ez elsősorban Székelyudvarhelyre igaz, ahol 537 koronavírusos beteget tudnak ápolni szükség esetén, ehhez képes alig néhányat kezelnek jelenleg.

A megye egy százalékát tesztelték

Tar Gyöngyi ugyanakkor elmondta Hargita megye még mindig a legkevesebb igazolt koronavírusos megbetegedést regisztráló megyék között található, igaz akadnak már olyan megyék, ahol kevesebb volt a megbetegedés mint nálunk. Mint részletezte: egyrészt örvendetes, hogy viszonylag kevés megbetegedés volt a megyében, másrészt ez azt is jelenti, hogy esetünkben szó sem lehet nyájimmunitásról és továbbra is sebezhetőek vagyunk. Hargita megyében jelenleg naponta több mint kétszáz koronavírusos tesztet tudnak elvégezni. Ez a szám elég nagy ahhoz, hogy Maros és Kovászna megyének is be tudjanak segíteni. Eddig összesen 3770 koronavírus-tesztet végeztek el összesen. Tar Gyöngyi elismerte: igaz, hogy ebben beleszámítanak az előírt megismételt tesztek is, de ezzel együtt is elmondható, hogy a megye lakosságának egy százalékát már tesztelték.

Tisztáz a szakértő

Az egészségügyi szakember ugyanakkor szóvá tette, hogy sokan a félreértik, hogy egész pontosan mit takar, hogy a megyében székelyudvarhelyi kórházat jelölték ki koronavírusos kórháznak. Kifejtette: önmagában ez a tény nem azt jelenti, hogy kizárólag itt ápolják a vírus által megfertőzött betegeket, hanem azt, hogy Székelyudvarhelyen ápolják azokat a koronavírusos betegeket, akiknek más, szintén kórházi ápolást igénylő betegségük is van. Hozzáfűzte: továbbra is szükség van arra, hogy betartsuk a biztonsági előírásokat. Azaz csak indokolt esetben menjünk el otthonról, kerüljük a zsúfolt helyszíneket, lehetőleg bevásárláskor se tartózkodjunk 15 percénél tovább olyan üzlethelyiségben ahol sokan vannak. Továbbá kifejtette: Romániában azért „ennyire jó” a helyzet, mert idejében bevezették a járványt megelőző intézkedéseket és ezért nem jutott az ország a mediterrán államok: Olaszország, Spanyolország, vagy ami azt illeti az Egyesült Királyság sorsára.

Önkormányzati hozzájárulás

Borboly Csaba megyei tanácselnök elmondta: a megyei önkormányzat az elmúlt időszakban összesen 5 millió lejt adott a kórházaknak, polgármesteri hivataloknak, családorvosoknak, fogorvosoknak a járvány megelőzésére és kezelésére. Ezenkívül adományok is szép számmal érkeztek a megyébe, ezek értéke az elöljáró szerint megközelíti az egymillió eurót. Elsősorban a magyar kormány és az egyik kínai – alig nyolcmillió fős – megye. Hozzáfűzte: megyei önkormányzat tulajdonában jelenleg négy olyan ingatlan található, intézményes karantén működik. Az elöljáró hangsúlyozta: Hargita megye rendelkezik a szükséges kapacitással a betegek ellátására, nincs szüksége külső segítségre. A sajtótájékoztatón részt vett Ion Proca, Hargita megye prefektusa is, aki megdicsérte a megyei hatóságok határozott, gyors és szakszerű járványügyi fellépését. Örömének adott hangot amiatt is: hogy a megyei költségvetésnél maradó személyi jövedelemadók visszaosztásából a maroshévízi kórház támogatására is adott végül pénzt a megyei önkormányzat.

Kiss Előd-Gergely

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.