Koronavírus-mentes hírek

27

 


Kaszai Noriaki nem adja fel a versenyzést. Negyvenkilenc évesen is olimpikon lenne

Nem a doppingolókra
Nem lehetnek válogatottak azok az orosz atléták, akik korábban doppingvétséget követtek el – közölte az Orosz Atlétikai Szövetség, hozzátéve, hogy a döntés azokra a sportolókra vonatkozik, akiket 2015 novemberétől eltiltottak már egyszer, illetve olyan edzőkkel dolgoztak együtt, akiket ugyanettől a dátumtól számítva korábban megbüntettek már.
Az orosz szövetség ezzel a lépéssel szeretne javítani kapcsolatán a Nemzetközi Atlétikai Szövetséggel, ugyanakkor a döntés jogi problémákba ütközhet, mivel a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) korábban már kimondta, hogy nem lehet extrabüntetéssel sújtani azokat a sportolókat, akik letöltötték eltiltásukat. Erre példa, hogy a CAS megsemmisítette a britek 2012-ben hozott szabályzatát, miszerint doppingvétség miatt korábban eltiltott versenyző nem képviselheti hazáját az olimpiai játékokon.
Nemrég négy orosz atléta bukott meg doppinggal, miután korábbi mintáikat újraellenőrizték. Köztük van a 2008-as pekingi olimpia magasugró bajnoka, Andrej Szilnov, valamint Natalja Antyuh, aki a 2012-es londoni olimpián 400 méteres gátfutásban lett első.
Az orosz atléták 2015 vége óta nem vehetnek részt a nagy nemzetközi versenyeken, miután a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) akkor nyilvánosságra hozott vizsgálati jelentésében megállapította, hogy Oroszországban átfogó doppingolás zajlott. Egy évvel később a WADA által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság arra a következtetésre jutott, hogy Oroszországban a doppingot állami támogatással, rendszerszintűen alkalmazták.

Szegre akasztja a léceket
A norvégok hatszoros világbajnok sílövője, Synnove Solemdal bejelentette, befejezi sportpályafutását, és a jövőben inkább tanulmányaira szeretne koncentrálni. A marmincéves sportoló azt mondta, nagyon sokat gondolkozott, mielőtt a visszavonulás mellett döntött. „Elégedett vagyok azzal, amit a sportágamban elértem. Most viszont türelmetlenül várom, hogy végre tanulhassak, mérnök szeretnék lenni” – jelentette ki Solemdal, akinek legjobb téli olimpiai szereplése a 2018-as játékokon volt, amikor negyedik lett a norvég női váltóval Pjongcsangban. Solemdal mind a hat világbajnoki címét váltóban szerezte.

A legjobb, Rosberg szerint
A 2016-os világbajnoki cím megszerzése után visszavonuló német Nico Rosberg összeállította minden idők legjobb öt Forma–1-es pilótáját tartalmazó „álomötösét”, amelyről azonban gyerekkori példaképe hiányzik. Rosberg szerint a hétszeres világbajnok-legenda, a 2013-ban súlyos síbalesetet szenvedett Michael Schumacher a Forma–1-ben megfordult valaha volt legjobb pilóta. „Ott voltam vele, egyszerűen mindent tudott. Számomra ő minden idők legjobbja” – jellemezte Michael Schumachert Nico Rosberg, aki a Mercedesnél volt csapattársa a rekordernek. Rosberg a második helyre az argentin Juan-Manuel Fangiót, a harmadikra a brazil Ayrton Sennát, a negyedikre a brit Lewis Hamiltont, az ötödikre pedig a francia Alain Prostot tette, ugyanakkor kijelentette, hogy gyerekkori példaképe a finn Mika Häkkinen volt. A finn viszont nem szerepel a német ötös listáján.

A kor nem számít
Készül a 2022-es pekingi téli olimpiára Kaszai Noriaki, a japánok 47 éves síugrója. „Meg akarom mutatni, hogy még mindig a legjobbak közé tartozom, és szeretnék visszatérni a világkupa-sorozatba, aztán ott lenni a kilencedik olimpiámon” – jelentette ki az 1992-es sírepülő-világbajnok.
A három olimpiai éremnél tartó veterán az utóbbi időben egyre inkább lemaradt honfitársaival szemben, és ebben az évtizedben először nem tudta kiharcolni a részvételt a decemberben és januárban rendezett négysáncversenyen. A visszavonulásra ugyanakkor még nem gondol. „Akinek van célja, az nem pocsékolja az idejét. Tovább küzdök, hogy megvalósítsam a terveimet” – szögezte le Kaszai, aki már az 1994-es lillehammeri játékokon dobogóra állt, akkor, amikor mostani riválisainak túlnyomó része még meg sem született.
A japán sportember indult el a sportág történetében a legtöbb világkupaversenyen, és már 31 szezont tud maga mögött.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek