Koronavírus: Felkészült az egészségügy, pánikra nincs ok

84

Semmi ok nincs pánikra, az egészségügyi hatóságok megtették a szükséges óvintézkedéseket – közölte lapunk megkeresésére Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője a koronavírus-járvány kapcsán. Hozzáfűzte: országos szinten ugyanakkor indokolt az óvatosság amiatt, hogy sok vendégmunkás dolgozik Olaszországban, ahol már felütötte a fejét a járvány. Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke tegnap kijelentette: egyetlen koronavírusos eset sincs Romániában.

A hazai egészségügyi hatóságok is meghozták a szükséges óvintézkedéseiket, ez teljes mértékben indokolt, hiszen egy új vírusról van szó, ezért mindenki rendkívül óvatos – közölte megkeresésünkre Tar Gyöngyi.
– Románia azért van különleges helyzetben, mert nagyon sok állampolgára dolgozik, illetve él Olaszországban. Bizonyos helységeket karantén alá helyeztek és a mozgáskorlátozás őket is érinti, így, ha nem tudnak munkába menni, igyekeznek hazajönni, hiszen pénzt keresni mentek ki külföldre – mutatott rá a megyei egészségügyi igazgatóság vezetője.

Óvintézkedések
Tar Gyöngyi határozottan leszögezte: nincs ok pánikra. Hargita megyére amúgy sem jellemző, hogy sok vendégmunkás ment volna ki innen Olaszországba dolgozni. Hozzáfűzte: az általa vezetett igazgatóság is felkészült, a belügyminisztérium által előírt óvintézkedéseket meghozták. Mint mondta, azokat az utasokat, akik arról a tizenkét olaszországi településről érkeznek, ahol már felütötte a fejét a koronavírus, szigorúbban ellenőrzik és elkülönítik. Azokat a turistákat, akik más olaszországi településekről érkeznek, házi karanténba helyezik, azaz otthonukban felügyelik az egészségügyi állapotukat. Két hetet kell a külvilágtól elszigetelten eltölteniük. Kárpótlásként betegszabadság jár nekik, amelyet a családorvos bocsát ki számukra. Az egészségügyi igazgatóság, illetve a családorvosok napi rendszerességgel nyomon követik egészségi állapotuk alakulását. Hozzáfűzte: fontos hangsúlyozni, hogy ezek az otthon ellenőrzött emberek egészségesek, csak megfigyelés alatt állnak. Ha a betegség legkisebb jelét látják rajtuk, azonnal kórházba szállítják. Nem jelentenek veszélyt a környezetük egészségére, de elővigyázatosnak kell lenni. Szükség van az óvintézkedésre, hogy még véletlenül se terjedjen tovább a betegség.

Alacsony a halálozási arány, de gyorsan terjed a vírus
A vírusról tudni kell, hogy teljesen új típus, egyébként nem számít magasnak a halálozási aránya. Hozzáfűzte: ez nem azt jelenti, hogy a 2-3 ezer eddigi elhunyt ne számítana magas számnak, de a szakértők kiszámolták, hogy a mintegy 70-80 ezer fertőzötthöz képest, mintegy 2,5-3 százalékos a halálozási arány. Az igazi gondot az okozza, hogy nagyon gyorsan terjed a vírus, amely elsősorban az emberiség megváltozott életmódjából fakad. Azaz repülőn nagyon gyorsan a világ bármelyik pontjára el tudunk jutni. Egyébként nagyon sokan meggyógyultak ebből a betegségből. Nem hal meg mindenki, aki elkapja – hangsúlyozta Tar Gyöngyi. Hozzáfűzte: a koronavírus új vírus, ezért nem tudjuk pontosan, milyen mérleggel fog zárni, amikor véget ér a járvány. Kifejtette: korábban a spanyolnátha és más nagy járványok meglehetősen rossz emléket hagytak maguk mögött, ezért rendkívül óvatos mindenki. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ezért szólítja fel folyamatosan az érintett országok hatóságait, hogy a lehető legkomolyabb intézkedéseket hozzák meg. Kérdésünkre elmondta: nincs arra egységes módszer, hogy oltóanyagot kísérletezzenek ki az új vírusok megjelenése esetén, ugyanakkor a tapasztalat azt mutatja, hogy egy új oltóanyag kikísérletezése és engedélyeztetése két évbe kerül. Ez egyébként a rendkívül körültekintő biztonsági előírások miatt van így. Csak olyankor szoktak a piacra engedni egy-egy oltóanyagot, amikor teljesen biztos, hogy nem lehet negatív mellékhatásuk. Elvileg a folyamatot fel lehet gyorsítani, az ebola vírus esetében volt rá példa, hogy önkéntes betegeken kipróbáltak a piacon még nem engedélyezett oltóanyagot.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek