Koronavírus: Az EU sürgősségi munkacsoportot hoz létre

23

Az Európai Unió sürgősségi munkacsoportot állított fel a koronavírus-járvány megelőzése érdekében szükséges intézkedések összehangolására – közölte az Európai Bizottság elnöke a koronavírussal összefüggésben tett legfrissebb bizottsági intézkedések bemutatásakor tegnap.

Ursula von der Leyen a sajtótájékoztatón elmondta, a vírus okozta vészhelyzet kezelésére létrehozott munkacsoport munkáját öt uniós biztos hangolja össze. Munkájukról, valamint a meghozott intézkedésekre vonatkozó információkról új honlapot indított a bizottság. A munkacsoport feladatait Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos, Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos, Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos, Ylva Johansson uniós belügyi biztos, valamint Adina Vălean közlekedési biztos hangolja össze. Tájékoztatása szerint a csoport munkája három fő pilléren alapszik. Első a megelőzésre, a sürgősségi beavatkozásra, valamint az információmegosztásra, második a mobilitást érintően a közlekedésre és az utazásra vonatkozó tanácsadásra, harmadik pedig a vírus gazdaságot érintő hatásaira összpontosít. Bejelentette továbbá, hogy a koronavírus európai terjedése miatt bevezetett közepes riasztási szintet magas szintre emelik.
Az európai járványügyi központ (ECDC) tegnap közzétett napi kockázatértékelése szerint Európában a COVID-19 vírusfertőzéssel összefüggő kockázati szintet az eddigi alacsony és közepes közötti értékről a közepes és magas közötti értékre módosította. Sztella Kiriakídisz arról számolt be, hogy az EU 27 tagállama közül ez idáig 18-ban mintegy 2100 koronavírus-fertőzést jelentettek, és 38 uniós állampolgár halt meg a betegségben.
Paolo Gentiloni arról beszélt, hogy az uniós intézkedések számos elemet tartalmaznak, amelyek – figyelembe véve a helyzet változását – azonnali reagálást tesznek lehetővé a tagállami hatóságokkal összhangban.
– A tagállami kormányok kéréseit a szolidaritás szellemében fogjuk értékelni, és összehangolt választ fogunk adni rájuk – fogalmazott.
Az uniós bizottság készen áll arra, hogy hatékonyan kezelje a koronavírus esetleges kitörésének az európai gazdaságra gyakorolt hatásait – tette hozzá Gentiloni.
Ylva Johansson megerősítette, hogy a tagországok egyike sem fontolgatja határellenőrzés bevezetését az Unió területén, illetve a schengeni övezeten belül. Az Európai Bizottság sem javasolja a határellenőrzés újbóli bevezetését, ugyanakkor az egészségügyi kockázatok miatt végzett szűrővizsgálatok fontosságára figyelmeztet – hangsúlyozta.
Janez Lenarcic azt mondta, minden tagországnak fel kell készülnie a járvány terjedésére. Óvakodni kell a pánik kitörésétől, annak ellenére, hogy a helyzet valószínűleg egyelőre romlani fog – tette hozzá.
A koronavírus-járvány december közepén indult Kínából. A legfrissebb adatok szerint jelenleg 67 országban 89 071 beteget regisztráltak. Koronavírus-fertőzésben eddig 3044-en haltak meg, Európában 44-en, 45 074 ember felgyógyult a betegségből. A megbetegedések és elhalálozások túlnyomó többsége továbbra is a kínai Hupej tartományban fordul elő.

Három személy esetében igazolták a betegséget

Országszerte ez idáig összesen 473 koronavírus-tesztet végeztek el az ország öt erre kijelölt központjában: Bukarestben, Temesváron, Konstancán, Kolozsváron és Iaşi-ban – tájékoztatott tegnap az egészségügyi minisztérium. A megvizsgált minták közül mindössze három esetben lett pozitív az eredmény, amint arról az elmúlt napokban beszámoltak – jegyzi meg a szaktárca.

Tíz lépés a megelőzésért

Az Egészségügyi Minisztérium honlapján tíz pontba szedve összegzik a megelőzési tudnivalókat az új koronavírussal való fertőzés elkerülésére. Az első és sokat ismételt tanács, hogy gyakran kell kezet mosni. A kézmosás és a kezek fertőtlenítése lényeges a megelőzésben. A kézmosás legalább húsz másodpercig tartson, szappant kell használni, ha pedig nem lehet kezet mosni, akkor hatvanszázalékos alkoholos kézfertőtlenítő használata ajánlott. A további megelőzési tanácsok szerint ajánlott távolságot tartani, ha valaki a környezetünkben felső légúti fertőzésben szenved, főként, ha tüsszög és köhög, hisz a nyálcseppek közvetíthetik a vírust. Nem szabad a szemeket, a szájat és az orrot fogdosni a kezünkkel és el kell takarni a szájunkat, orrunkat, ha tüsszentünk, köhögünk. Antivirális szerek és antibiotikum szedése csak orvosi javallatra ajánlott: nincs tudományos bizonyíték arra, hogy az antivirális szerek alkalmazása megelőzné a koronavírussal való fertőzést, az antibiotiku­mok pedig csak a baktériumok ellen hatásosak, nem a vírusok ellen. A megelőzés érdekében ajánlják továbbá a felületek fertőtlenítését klóros vagy legalább 75 százalékos alkoholos tisztítószerrel. A sebészeti maszkok viselését a felső légúti megbetegedésben szenvedők számára és a betegeket ellátók számá­ra ajánlják. Figyelmeztetnek ugyanakkor arra, hogy a védőmaszk csak akkor hatásos, ha a többi higiéniai előírás betartásával együtt alkalmazzák. A Kínában gyártott vagy onnan érkező csomagok nem veszélyesek, a vírus nem él meg sokáig a felületeken. Nincs bizonyíték arra, hogy a Kínából érkezett csomagok veszélyesek lennének. Ugyanúgy nincs bizonyíték arra, hogy háziállatok közvetítenék a vírust vagy megbetegednének attól. Az egészségügyi tárca tanácsai szerint továbbá a 112-es egységes segélyhívó számot kell hívni akkor, ha a vírus által érintett területekről tért haza valaki vagy onnan érkezettekkel érintkezett és a 14 napos lappangási idő alatt lázat, köhögést,
légzési nehézséget, izomfájdalmakat, fáradtságot érez. Ilyenkor maszkot, egyszer használatos zsebkendőt kell használni, gyakran kezet kell mosni és fel kell hívni a további teendőkért a 112-es egységes segélyhívót.

MTI

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek