Koronakáosz

144

Nem egyszerű. Mint Fülig Jimmynek (ugye Rejtő monszunszerű pofonokat osztó regényhősét nem kell bemutatni senkinek?) elmagyarázni, hogy miért fogott naplóírásba. Úgy értem, nem egyszerű eligazodni abban a káoszban, ami világjárvány kitörése óta kialakult. Lassan, lépésről lépésre változott meg az életünk. Ma már nem az kérdés, hogy viseljünk-e maszkot, hanem csak az, hogy milyen színűt. Zárt, nyilvános terekben ugyanis erre törvény kötelez. Ez pedig csak egyetlen apró részlet a sok közül, amitől megváltoztak a hétköznapjaink.
A vendéglők, kocsmák még tovább is zárva, így arra kényszerülünk, hogy társadalmi életünket is a világhálón éljük. Egyik ismerősöm meg is kérdezte: vajon akkor is ennyit fogunk beszélgetni, ha majd kinyitnak a kocsmák? Üzenem: semmivel sem kevesebbet, csak legfeljebb nem otthon ülve a számítógép előtt, hanem élőben egy asztal mellett. Szemmel láthatóan még egy ilyen egyszerű kérdésre választ adni sem egyszerű.
Ehhez képest mindenkit az foglalkoztat, hogy mi lesz ezután. A kínzó kérdések ahelyett, hogy apadnának, egyre csak szaporodnak. Alig másfél hét leforgása alatt a négyszeresére nőtt koronavírusos megbetegedések száma a megyében. Már száznál tartunk, és borítékolható, hogy itt nem fogunk megállni. Ráadásul pont akkor, amikor már kezdtük elhinni, hogy bennünket elkerül baj, vagy legalábbis lecseng úgy a járvány, hogy nálunk számottevő gondot nem okoz. És persze, hogy bosszantó ez a fejlemény, amikor máshonnan meg olyan hírek érkeznek, hogy csökken a megbetegedések száma, megszüntetik az eddigi korlátozásokat és így tovább…
A napi híreket nézegetve is több kérdés, mint válasz jut az ember eszébe. Itt van például mindjárt az Elie Wiesel Országos Holokausztkutató Intézet jelentése, amely szerint a koronavírus-járvány alatt elszaporodtak az interneten az antiszemita és kisebbségellenes megnyilvánulások. Persze ezt azért jelentés nélkül is látjuk.
Elég csak arra gondolni, hogy mennyire gyorsan terjed a hülyeség nevű vírus a román politikusok között. Először csak az államfő kapta el, aztán a teljes parlament, és végül a miniszterelnök is megfertőződött. Legalábbis mással nehéz megmagyarázni, hogy kiállt Johannis magyarellenes, uszító kijelentései mellett. Arról is szólnak a hírek, hogy a román korrupcióellenes ügyészség 33 aktában vizsgálódik a koronavírus-járvány idején lebonyolított közbeszerzések miatt, amelyek esetében felmerül a korrupció gyanúja, miután bizonyos kórházak és más állami intézmények drágán szereztek be a járvány megfékezéséhez szükséges orvosi eszközöket, védőfelszereléseket. Erre mondaná Rézgróf (Rejtő Jenő, A megkerült cirkáló című regényének hőse), hogy „szép kis csirkefogászat”. A nap egyedüli jó híre, hogy a csíksomlyói búcsú tegnaptól hungarikumnak számít. Legalább, ha már nem tudott az UNESCO-világörökség része lenni a román állam gáncsoskodása miatt.
Szóval kérdés akad bőven, csak a megnyugtató válasz bántóan kevés. A koronavírusnál már csak a koronakáosz okoz nagyobb galibát. Megpróbálhatunk benne logikus összefüggéseket keresni. De nem lesz egyszerű.

Kiss Előd-Gergely

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.