Korodi: nincs jobb helyzetben az RMDSZ

Képviselőházi kockafordulás

88

Négy szociáldemokrata képviselő átigazolásával megváltozott a parlament képviselőházának „mérlege”: a kormánykoalíciónak immár nincs meg az abszolút többsége. Korodi Attila, az RMDSZ alsóházi frakcióvezetője szerint ugyanakkor ez még nem jelenti, hogy a magyar érdekképviselet pártja felértékelődött volna a törvényhozásban. Január végéig szerinte jelentős változás nem is várható.

Fotó: László F. Csaba

Immár csak 163 tagot számlálnak a parlament alsóházában a szociáldemokraták és koalíciós partnereik, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének képviselői, miután négy PSD-s politikus Victor Ponta Pro Romania nevű – immár frakcióképes – pártjához csatlakozott. Így az összes többi képviselő száma 166, tehát a kormánykoalíció képviselőinek számát meghaladják. A kormányerő politikusai csakis más pártok képviselőivel – például az RMDSZ honatyáival – biztosíthatnák a többségüket, de Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője meglátása szerint az erősorrendben ez mit sem változtat.
– Nem beszélhetünk az RMDSZ szerepének felértékelődéséről. A PSD-t olyan pártként ismerem, amely figyel, hogy garantálni tudja a számbeli többségét, és képes arra, hogy az ellenzék – elsősorban a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vagy a Népi Mozgalom Párt (PMP) – soraiból megszerezzen képviselőket. Az RMDSZ csak akkor kerülhet helyzetbe, ha a koalíció mégsem figyel oda, de ez legkorábban január végén állhat elő – vélekedik Korodi Attila. Hozzátette: a PSD–ALDE a kisebbségek 17 tagú csoportjából is könnyedén nyerhet támogató szavazatokat.
A felsőházban eközben jelentős (még) a koalíció fölénye: jelenleg 73 szenátorral dolgozik a PSD és az ALDE, az összes többi párt pedig – a 11 független politikussal együtt – mindössze 63 szenátorral rendelkezik.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek