Környezetvédelmi miniszter: Románia évszázados erdői a törvény oltalma alá kerülnek

115

Törvény fogja védelmezni Románia évszázados erdőit – ígérte Costel Alexe környezetvédelmi miniszter egy Iaşi megyei erdőben tett látogatása alkalmából.

Costel Alexe azt mondta: döntése értelmében Románia öreg erdőit, amelyeket jelenleg kitermelnek, „évszázados erdő” címmel fognak illetni, és a törvény oltalma alá kerülnek. Az ilyen erdőkben nem eszközölnek több erdészeti beavatkozást. Alexe hozzátette: minden állami intézményt, amelynek erre a célra alkalmas erdő van a tulajdonában, arra biztatnak, hogy kérvényezze a környezetvédelmi minisztériumtól, hogy a szóban forgó erdőt úgynevezett erdőparkká alakítsák. Azt is elmondta: céljai között szerepel a szűz és kvázi szűz romániai erdőfelület megduplázása. Ugyanakkor felhívást intézett az egyetemekhez, kutatási központokhoz és civil szervezetekhez, hogy vegyenek részt a szűz és kvázi szűz erdők felmérésében.

Costel Alexe szerint jelenleg Romániában 38 000 hektáron terülnek el 140 -150 évesnél öregebb csere-, tölgy- és fenyőerdők. Ezeket jelenleg kitermelésre használják, de miután a törvény oltalma kerülnek, többé semmiféle erdészeti beavatkozást nem szabad majd elvégezni bennük.

– Országos szinten 8364 évszázados erdőt azonosítottunk, amelyeket jelenleg kitermelnek, és felszólítottuk a Romsilvát, hogy szeptember 15-éig mindezeket az erdőket vonják védelem alá konzerválás céljából – jelentette ki a környezetvédelmi tárca vezetője, aki 100 000 hektárra szeretné növelni a védett erdők összterületét.

HN-információ/Agerpres

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek