Környezettudatosságra nevelnek: Szelektív hulladékgyűjtési verseny

8

Második alkalommal hirdette meg a csíkszeredai székhelyű Eco-Csík térségi hulladékgazdálkodó vállalat szelektív hulladékgyűjtési versenyét iskolások körében. Újdonság, hogy idén az óvodásokat is bevonják a vetélkedőbe a környezettudatos nevelés és a megtermelt hulladékmennyiség visszaszorításának céljával.

Pál Tamás, az Eco-Csík Kft. ügyvezető igazgatója ismertette az idei szelektív hulladékgyűjtő verseny tudnivalóit múlt héten, a csíkszeredai városházán tartott munkamegbeszélésen. Lapunknak elmondta: az óvodák is jelezték igényüket, hogy csatlakoznának a vetélkedőhöz, így idén őket is bevonják a programba.
– Egy átlagtömbházlakó, egy átlagméretű szobányi szemetet termel évente. Nagyon fontos, hogy a fiatal generáció is megtanulja, vannak olyan hulladéktípusok, amelyeket újra lehet hasznosítani, és elsajátítsa azok gyűjtési módjait – hangsúlyozta a vállalat vezetője.
Hozzátette: a tudatos szelektív hulladékgyűjtés 30-40 százalékkal is csökkenthetné a lerakott hulladékmennyiséget.
Az Eco-Csík szolgáltatási területén lévő valamennyi általános és középiskola, illetve óvoda meghívót és bejelentkezési lapot kap a versenyre, benevezési szándékukat pedig február 27-ig jelezhetik. A vetélkedő március 2-án indul és május 29-én zárul, ezalatt az óvodások és iskolások újrahasznosítható papírt, műanyagot, fémet és üveget gyűjthetnek az Eco-Csík által biztosított zsákokba és tárolókba. Az intézmények kineveznek egy kapcsolattartó személyt, aki a hulladékgazdálkodó céggel együttműködik és végigköveti a gyűjtés folyamatát. A végső eredményt diáklétszám-arányos visszaosztás alapján állapítják meg, és a legjobban teljesítő első három iskolának nagy méretű kültéri, a többi iskolának pedig kisebb beltéri hulladékgyűjtő edényeket adományoznak. A tavalyi versenyen 19 tanintézmény 8010 diákja vett részt, akik 14,5 tonna hulladékot gyűjtöttek. Pál Tamás reméli, idén jobb lesz a teljesítmény a kicsik segítségével. Ezúton is kéri a szülőket, nagyszülőket, szomszédokat csatlakozzanak a versenyhez azzal, hogy szelektív és tiszta hulladékgyűjtésre buzdítják a gyermekeket!

Barabás Emőke

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek